Linkovi

U Senatu - o podršci Hrvatskoj za ulaz u NATO savez


Senator Richard Lugar, predsjedatelj Senatskog odbora za vanjsku politiku, predstavio je nacrt zakona pod nazivom "NATO – Konsolidacija Slobode 2006" koji ima za cilj pružiti daljnju potporu proširenju NATO saveza te "…aktivno pomagati pravovremeno primanje Hrvatske, Albanije, Makedonije i Gruzije u Sjevernoatlansku organizaciju…"

Uz pokrovitelja ovog zakonskog nacrta, senatora Richarda Lugara, kao koosponzori se pojavljuju senatori John McCain, Bill Frist, Gordon Smith i Joseph Biden.

U svom istupu pred senatskim Odborom za vanjsku politiku, gospodin Lugar je naglasio da je cilj ovog zakona reafirmiranje potpore SAD nastavku proširenja NATO saveza na one demokratske zemlje koje su u mogućnosti i koje su voljne zadovoljiti odgovornosti učlanjenja u savez. "Zato ovaj zakon želi aktivno pomoći pravovremeno primanje Hrvatske, Albanije, Makedonije i Gruzije u Sjevernoatlansku organizaciju…te osigurati pomoć za ove zemlje u proračunskoj 2007.godini. Svaka od ovih zemalja već je pokazala želju da se pridruži NATO savezu istodobno naporno radeći kako bi mogli zadovoljiti kriterije za učlanjenje. Ovaj bi zakon trebao afirmirati američki stav o podršci Ukrajini da se pridruži NATO savezu. Mislim da bi eventualno učlanjenje ove četiri zemlje mogao biti uspjeh za Europu, NATO i Sjedinjene Države u daljnjem širenju zone mira i sigurnosti. Albanija, Hrvatska i Makedonija napreduju u provođenju reformi kroz sudjelovanje u NATO-vom Akcijskom planu o učlanjenju od 2002.godine, a ovaj će zakon osigurati važne inicijative i pomoć spomenutim državama da nastave implementirati demokratske, obrambene i gospodarske reforme," - kazao je senator Lugar predstavljajući Nacrt zakona.

Gospodin Lugar je, isto tako, naglasio da je američki Senat prije tri godine bio jednoglasan pozivajući sedam zemalja da se pridruže NATO savezu. "Danas Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, daju značajan doprinos Sjevernoatlanskoj organizaciji; te su zemlje među najbližim američkim saveznicima u globalnoj borbi protiv terorizma. Vrijeme je da Sjedinjene Države još jednom preuzmu čelništvo pozivajući svoje saveznike da prime nove članove te da ponude pravovremeno primanje Albanije, Hrvatske, Gruzije i Makedonije u NATO savez," - naglasio je senator Richard Lugar.

U tekstu Nacrta spomenutog zakona stoji da Sjedinjene Države "… žele da Hrvatska, Albanija i Makedonija uspiju u svojim nastojanjima da postanu članice NATO saveza te da će im Washington nastaviti pomagati u provođenju reformi. NATO će nastaviti procjenjivati kandidaturu svake zemlje individualno, temeljeno na napretku koje naprave u postizanju ciljeva uz Akcijskog plana o učlanjenju. Na idućem summitu NATO saveza u Rigi, u studenom ove godine, ponovno ćemo pregledati kakav su napredak napravile zemlje-aspiranti za učlanjenje, a naš će se stav temeljiti upravo na podacima iz Akcijskog plana."

Nacrt zakona predviđa i pružanje pomoći zemljama aspiranticama u proračunskoj 2007. godini. Za Hrvatsku to znači pomoć od tri milijuna dolara, za Albaniju tri milijuna i 200 tisuća, za Makedoniju tri milijuna i 600 tisuća, te za Gruziju 10 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG