Linkovi

Ban Ki-Moon


Južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki-Moon na postaonovi glavni tajnik Ujedinjenih naroda. Šezdeset dvogodišnji Ban Ki-Moon je rasni diplomat od karijere. Južnokorejskom Ministarstvu vanjskih poslova pridružio se sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je diplomirao na uglednom seulskom sveučilištu i stekao magisterij na američkom sveučilištu Harvard.

Uspinjao se u hijerarhiji svog ministarstva služeći nekoliko puta pri i oko Ujedinjenih naroda, tijekom svoje karijere duge 36 godina. Prije negoli je preuzeo ministarsko mjesto u siječnju 2004. godine, služio je kao glavni pomoćnik predsjednika Glavne skupštine Ujedinjenih naroda…

Ban Ki-Moon je najavio svoju kandidaturu za glavnog tajnika u veljači ove godine. Diplomati kažu kako je vodio efikasnu i glatku kampanju, prikazujući sebe kao tihog ali učinkovitog administratora. U svom govoru pred glavnom skupštinom prošli mjesec predstavio je svoju viziju svjetske organizacije: "Ujedinjeni narodi su utemeljili prije svega kako bi spriječili izbijanje novog svjetskog rata. Ne samo da su ostvarili taj ključni cilj unatoč četiri desetljeća hladnog rata, već su ponudili državama i višestruka sredstva za rješavanje svojih sporova bez rata. Međutim, ne možemo biti optimistični glede budućih trendova. Ako je primarni zadatak Ujedinjenih naroda u dvadesetom stoljeću bio da obuzda međudržavne sukobe, srž mandata u novom stoljeću mora biti da ojača države i očuva međudržavni sustav sučeljen s novim izazovima."

Banovi prijatelji i suradnici kažu kako njegov blagi stil ljudi ponekad pogrešno doživljavaju kao nedostatak karizme. Međutim dodaju da ponekad zna biti vrlo strog. Jong sik Kong dopisnik je za jedne južnokorejske novine iz New Yorka. Kaže kako je ta određena neupadljivost postala dio strategije u Banovoj kampanji.

"To je bila njegova strategija. Mnogi južnokorejski diplomati, uključujući i samog Ban Ki-Moona, to naglašavaju. Ponašali su se neupadljivo. Pitao sam zašto su izabrali tu strategiju, odgovorili su otprilike "ako analizirate proces glasovanja, vidjet ćete da mnogi istaknuti kandidati često doživljavaju neuspjeh, zato smo izabrali ovaj put" - kaže ovaj novinar.

Mnogi poznavatelji prilika u Ujedinjenim narodima kažu da će se Ban najvjerojatnije usredotočiti na kvalitetno upravljanje ogromnom birokracijom svjetske organizacije, znatno više negoli njegov prethodnik Kofi Annan. Sjedinjene Države su jasno dale do znanja kako žele da novi glavni tajnik bude više upravljački nastrojen.

Suzanne Di Maggio, dopredsjednica Američke udruge Ujedinjenih naroda, kaže kako je Ban provodio kampanju na platformi "boljeg upravljanja": "Mislim da je njegova namjera da stvari učini malo drugačijima. Javno izjavljuje da bi volio imenovati zamjenika glavnog tajnika koji bi imao mandat i ovlasti da rukovodi svakodnevnim operacijama organizacije. Dakle, samo zbog te činjenice Ujedinjeni će narodi biti posve nova organizacija."

Američki diplomati puni su hvale za kandidaturu Ban Ki-Moona. Veleposlanik John Bolton je rekao da je s njime surađivao prije desetak godina na planu koju je doveo do članstva u Ujedinjenim narodima i za Sjevernu i za Južnu Koreju.

Međutim, kritičari tvrde da bi Banova bliskost s Washingtonom mogla predstavljati hendikep uzevši u obzir burne odnose Washingtona s Ujedinjenim narodima. Sam Ban Ki-Moon u nedavnom je intervjuu rekao da njegova povezanost s Amerikom "predstavlja prednost, a ne manjkavost".

XS
SM
MD
LG