Linkovi

Ronnie Baker Brooks - nastavak tradicije 'Chicago bluesa'


Chicago se pokazao dobrim za gitarista Lonnieja Brooksa, jednog od najznačajnijih glazbenika na lokalnoj blues sceni više od 40 godina. Sada, evo i njegovog sina, Ronnieja Bakera Brooksa, koji, kako izvješćuje Doug Levine, također drži čikaški blues živim i zdravim.

Neki od najvećih svjetskih blues glazbenika Chicago su smatrali svojim domom: Howlin' Wolf, Willie Dixon, Muddy Waters, John Lee Hooker, Buddy Guy. Lonnie Brooks se preselio u Chicago iz Louisiane šezdesetih godina, a njegov najstariji sin Ronnie tamo je bio i rođen, sedam godina kasnije.

Ronnie kaže da je uživao u nekim prednostima kao sin slavnog glazbenika: za početak, ne uspijeva se sjetiti vremena kada nije svirao glazbu, slušao ju, ili skladao novu pjesmu na svojoj gitari. "Tako sam odrastao. Glazba je bila svugdje, u svako doba. Prijatelji mog oca dolazili bi u svako doba dana, svirali. Za mene je to bilo najnormalnije; tek kad bih otišao nekud drugdje shvatio bih da nemaju svi ljudi glazbu po čitavoj kući, čitavo vrijeme" - prisjeća se Ronnie Brooks.

Ronnie je svirao je u sastavu svog oca više od 12 godina prije nego što se osamostalio. Za uzvrat, pozvao je oca da pjeva na njegovom novom albumu "The Torch", 'Baklja', zajedno s drugim velikanima čikaškog bluesa – Jimmyjem Johnsonom, Williejem Kentom i Eddiejem Clearwaterom. "Svi su oni uložili u moj album znoj, suze i krv. Ustvari, dio koncepta albuma 'Baklja' je održavanje bluesa ... predaja štafete ... jer, to je ono što su oni učinili."

Ronnie Baker Brooks na svom novom albumu odlazi i dalje od samog bluesa, miješajući ga sa soulom, funkom, rockom, pa čak i hip-hopom sa čikaškim rapperom Al Kaponeom. Premda bluesman u srcu, Brooks kaže da nema granica vrsti glazbe koju svira: "Ako volite glazbu, to je sve što bih ja želio ... osobu koja cijeni glazbu. Ne treba biti ljubitelj bluesa ili rocka, nego samo netko tko zaista voli glazbu da nam da šansu i posluša nas."

U sklopu promocije albuma "The Torch", Ronnie Baker Brooks i njegov sastav trenutno su na turneji po američkom Srednjem Zapadu. U studenom, Brooks će u Indiani nastupiti s jednim od svojih životnih idola, B.B. Kingom.

XS
SM
MD
LG