Linkovi

Donald Hays komentira izbore u BiH


Donald Hays se smatra izvrsnim poznavateljem prilika u Bosni i Hercegovini i upravo je on, prije nekoliko mjeseci, napravio projekt reformi ustava BiH, koji nije dobio zeleno svjetlo u parlamentu. Evo njegovog komentara nakon izbora Harisa Silajadžića, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine:

"Mislim da je to zanimljiv rezultat, jer u značajnoj mjeri prekida obrazac iz prošlosti. Nadam se da su izbori stvar prošlosti za njih tako da se mogu koncentrirati na ono što će ljudima donijeti dobro; pred njima je mnogo posla i ja ih pozivam da uspostave jedan doista čvrst akcijski program za cijelu zemlju."

Donald Hays i dalje misli da je Bosni i Hercegovini potrebna temeljita ustavna reforma koja bi dovela do učinkovitije vlade, jer trenutna vlada košta zemlju tri puta više nego predratna. No, kako gleda na činjenicu da su američki vojnici otišli iz Bosne i Hercegovine i nije li to, kako mnogi tumače, znak da su Sjedinjene Države digle ruke od BiH?

"Moj komentar je da su američki vojnici napravili sjajan posao u Bosni, ali mislim da Bosna više ne treba američke vojnike nego da treba pažnju, savjet i političku potporu što će američka vlada, kroz veleposlanstvo u Sarajevu, nastaviti pružati. Mi smo jamci budućnosti Bosne i Hercegovine, stalo nam je da BiH ima stabilan odnos i proces približavanja europskim integracijama i Amerika je u potpunosti odlučna pomoći glede budućnosti BiH. Vrlo blisko surađujemo s našim europskim suradnicima da se to i dogodi," kaže Donald Hays.

Bivši zamjenik Visokog međunarodnog predstavnika za BiH i donedavni stručnjak američkog Instituta za mir, Donald Hays naglašava da će se među članovima Predsjedništva najviše očekivati od Harisa Silajdžića zbog njegovog prethodnog političkog iskustva.

XS
SM
MD
LG