Linkovi

Za legendarnog jazz bubnjara Chica Hamiltona nema odmora


Unatoč tomu što se glazbom bavi još od ranih četrdesetih, osamdesetpetogodišnjem Chicu Hamiltonu odmor nije ni na kraj pameti.

Chicu Hamiltonu nije trebalo dugo da se odluči za karijeru profesionalnog jazz glazbenika, i u toj je odluci bio postojan. "Čemu gledati unazad, ti se trenutci više ne nikad mogu vratiti. Ta vremena, mjesta i ljudi, ništa više nije isto. Ja samo pokušavam praviti što bolju glazbu".

Hamilton svoj uspjeh može zahvaliti tomu što se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu, u Losa Angelesu u Kaliforniji oko 1940. "Došao sam u eri ljudi koji su stvarali ovu vrstu glazbe. Svi su me oni cijenili, počevši od Dukea Ellingtona, do Counta Basiea, Johna Coltranea, Maxa Roacha, Art Blakeya… Od svih njih bio sam prihvaćen, i to smatram svojom nagradom".

Chico Hamilton bio je omiljeni bubnjar mnogih jazz veličina koje su dolazile u Kaliforniju. Skoro sedam godina bio je bubnjar Lene Horne, a i bio je originalni član čuvenog kvarteta Garya Mulligana. Hamiltona prati zaslužena reputacija otkrivanja novih talenata. On je pomogao lansiranju karijera Jima Halla, Charlesa Llloyda, Rona Cartera, Larrya Coryella i drugih.

Hamilton, jedan od profesora jazz programa na sveučilištu New School u New Yorku, kaže da ima pomiješane osjećaje oko današnjih novih glazbenika. "Oni su jako talentirani i znaju svirati svoje instrumente, no s druge strane o glazbi, o stvaranju glazbe, znaju jako malo. A između sviranja glazbe i stvaranja glazbe postoji razlika. Stoga im pomažem da se u tom pogledu kultiviraju i postanu pravi profesionalci, da poštuju svoj zanat, sebe i glazbu".

Četiri nova CD-a obilježavaju 85. rođendan Chico-a Hamiltona, među kojima je i kolekcija pop i jazz obrada pod naslovom 6th Avenue Romp.

XS
SM
MD
LG