Linkovi

Pripremanje obavještajnih procjena nije nimalo lak zadatak


Dijelovi tajne obavještajne procjene koji su procurili u medije govore o tome da je 'rat u Iraku otežao rat protiv terorizma'. Bivši djelatnik CIA-e, Michael Scheuer, koji je bio na čelu američkih napora da se uhvati Osama bin Laden, kaže da je navedeno izvješće bilo pripremano duže vremena te se slaže s ocjenom da je dostavljanje medijima tog teksta bilo politički motivirano.

"Kad sam odstupio s dužnosti 2004. godine jedna od posljednjih stvari koju sam učinio bila je razgovor s jednim djelatnikom koji je radio na pripremi te procjene. Dakle na tom izvješću radilo se neke dvije godine, najmanje 18 mjeseci. Sada kada je dovršeno, izgleda da su objavljivanje njegovih dijelova i kontra-akcija administracije politički motivirani."

Direktor američkog obavještajnog sektora, John Negroponte, kaže da je Nacionalna obavještajna procjena znatno šira od rata u Iraku.

"Kao što možete vidjeti radi se o širokom sažetku trendova u globalnom terorizmu. U tome je srž. Radi se o sveobuhvatnoj procjeni glavnih problema s kojima se suočavaju Sjedinjene Države. To je najbolja moguća obavještajna procjena namijenjena kreatorima vladine politike. "

Bill Nolte bivši je obavještajni analitičar koji je tijekom svoje karijere radio na više desetaka Nacionalnih obavještajnih procjena.

"Kad smo prije više godina pripremali procjenu o jednoj zemlji razne obavještajne agencije nisu se mogle složiti u ocjenama. U tekstu je jasno stajalo da Državno tajništvo procjenjuje jedno, CIA drugo i slično. Uvijek sam vjerovao da se radi o odličnom dokumentu jer smo kreatorima politike dali do znanja da se radi o složenom pitanju oko kojeg nemamo konsenzus."

Analitičari se slažu da deklasificirani dijelovi izvješća nisu posebno iznenađujući. Krovni direktor američkih obavještajnih agencija John Negroponte kaže da su al-Qaidi poduzete protuterorističke akcije nanijele ozbiljnu štetu . No bivši djelatnik CIA-e Michael Scheuer upozorava da ne postoje jasni kriteriji za utvrđivanje uspjeha protiv al-Qaide.

XS
SM
MD
LG