Linkovi

Državno tajništvo smatra da u svijetu raste svijest o problemu trgovine ljudima


U Kongresu Sjedinjenih Država nedavno je održano svjedočenje o problemu trgovine ljudima, pogotovo djece. Predstavnik američke diplomacije izjavio je da svijest o ozbiljnosti ovog pitanja u svijetu raste, no UNICEF-ov ambasador dobre volje, pop-zvijezda Ricky Martin smatra da međunarodna zajednica na tom problemu mora mnogo više raditi.

Pred kongresnim Odborom Zastupničkog doma za međunarodne odnose govorio je Ricky Martin, poznata zvijezda latino-popa, koji već više godina vodi kampanju protiv trgovine ljudima. Ricky Martin tvrdi da je riječ o organiziranom kriminalu te obliku svojevrsnog suvremenog ropstva. "Svake godine, dva milijuna ljudi postanu žrtve ove vrste krijumčarenja. Od njih, jedan milijun su djeca koja se prodaju u svrhu njihova bavljenja prostitucijom. Svaka je od postojećih država na neki način umiješana – ili kao zemlja podrijetla žrtve ili kao odredište gdje se žrtve šalju, ili pak kao država tranzita".

Ricky Martin se založio za češće i strože kažnjavanje onih koji se bave krijumčarenjem djece. On je kao poseban problem izdvojio činjenicu da se u mnogim zemljama svijeta svjesno negira postojanje ovog problema. John Miller, visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva odgovoran za borbu protiv trgovine ljudima, kaže da o se ovom problemu na svjetskoj sceni sve više govori. "Prošle smo godine bili svjedoci znatno jačeg globalnog napora da se kazne počinitelji, zaštite žrtve te spriječe buduća kaznena djela ove vrste".

Državno tajništvo je u svom godišnjem izvješću o trgovini ljudima izdvojilo 12 zemalja koje još uvijek ne poštuju niti minimum međunarodnih kriterija u borbi protiv trgovine ljudima. John Miller je pred kongresnim odborom rekao da se na trgovini ljudima godišnje zaradi između 12 i 32 milijarde dolara, što je manje jedino od ilegalne trgovine oružjem i drogom. Početkom listopada u Varšavi se održava međunarodni skup o trgovini ljudima, pod pokroviteljstvom Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi.

XS
SM
MD
LG