Linkovi

Četiri američke avio-kompanije natječu se za pravo na otvaranje još jedne izravne linije za Kinu


Četiri američka avio-prijevoznika natječu se za pravo na otvaranje još jedne direktne linije za Kinu, jednog od najvećih trgovinskih partnera Sjedinjenih Država. O natječaju koji je raspisalo Ministarstvo prometa iz Washingtona javlja Stephanie Ho.

Za pravo na otvaranje novih izravnih letova za Peking natječu se zrakoplovne kompanije American, Continental, Northwest i United. Prije nekoliko dana je istekao rok za podnošenje analize ekonomske izvedivosti projekta, koju je trebala dati svaka od firmi.

American Airlines želi započeti letove na liniji Dallas-Peking, jer – kako kaže direktor ove firme Will Ris, 'južni dio Sjedinjenih Država najlošije je povezan s Kinom': "Danas, izravne letove imate jedino iz San Francisca, Chicaga, New Yorka i Los Angelesa. To isključuje milijune putnika iz središnjih i južnih dijelova zemlje, kojima je najbliži Dallas."

Will Ris dodaje da je Kina drugi po redu trgovinski partner Teksasa, savezne države u kojoj se nalazi Dallas, odmah iza Meksika.

Tvrtka United Airlines želi otvoriti letove na liniji Washington – Peking. Zamjenik direktora Uniteda Mark Whitaker kaže da u ovom trenutku nema izravnih letova između glavnih gradova dvije zemlje: "28 zemalja takve letove ima, među njima sve važnije europske i azijske zemlje – od Pariza i Tokija pa do Moskve, čak i Teherana. No izravna linija na Washington-Peking još ne postoji."

Mark Whitaker podsjeća da u sjevernoj Virginiji, nadomak Washingtonu, postoji na stotine firmi visoke tehnologije koje posluju s Kinom i čiji djelatnici tamo redovito putuju.

Uz American i United, za pravo na otvaranje leta natječu se i tvrtke Continental – koja želi spojiti New York i Šangaj, te Northwest Airlines, koja želi otvoriti non-stop letove na liniji Detroit-Šangaj.

Očekuje se da će Ministarstvo prometa donijeti odluku o najboljoj ponudi krajem ove ili početkom sljedeće godine. Letovi bi počeli u ožujku.

U ovom trenutku američke zračne kompanije održavaju ukupno 133 stalne, tjedne linije za Kinu. 2010. će takvih linija biti 249.

XS
SM
MD
LG