Linkovi

Disney prodao 125 tisuća filmova preko Interneta u tjedan dana


Kompanija Walt Disney objavila je da je preko Interneta prodala 125 tisuća digitalnih kopija svojih filmova u manje od tjedan dana otkako ih prodaje kroz online trgovinu iTunes kompanije Apple. S cijenama između 9,99 i 14,99 dolara, novi je oblik prodaje filmova već zaradio više od milijun dolara za kompaniju koja je najpoznatija po svojim dugometražnim crtanim filmovima.

Svatko s brzom vezom na Internet može sada gledati svoj omiljeni Disneyev film na prenosivoj video napravi poput Appleovog iPoda. Kako kaže analitičar glazbeno-filmske industrije Aram Sinnreich, uspjeh Disneya u prvom tjednu izlaska na internetsko tržište pokazuje da postoji ogromno tržište za online distribuciju. "Činjenica je da su potrošači već postali verzirani u online videu, u downloadanju videa, kao i televizijskih emisija. Očito je da se trend neće tako skoro preokrenuti".

Za sada, Hollywood se opire ideji o distribuciji filmova preko interneta, downloadanjem na korisnički kompjuter, tvrdeći da je ponuda filmova po kvaliteti gotovo jednakoj kao što je DVD praktički poziv na piratiziranje filmova. No, kompanija Disney, koja trenutno na web stranici iTunes nudi 75 svojih naslova, kaže da internetska prodaja nije naškodila prodaji DVD-ja tih istih filmova. Predsjednik Disneya Bob Iger pojašnjava. "Kad god se ljudima ponudi više načina da kupe istu stvar i više načina da konzumiraju odnosno gledaju nešto, potrošnja će se povećati. Mislim da će nam prodaja ići samo na više.

Iger procjenjuje prihod i do 50 milijuna dolara u prvoj godini internetske prodaje, i kaže da se već planira distribucija još više filmova preko web stranice same kompanije. Analitičari kažu da holivudski studiji, jednako kao i maloprodajni lanci, brižno motre razvoj situacije. Online trgovina Amazon.com već je predstavila vlastitu prodaju digitalnih kopija filmova, koja će, uz televizijske emisije, nuditi i stare i nove filmove. "Mislim da su vrlo pozitivni rezultati Appleove online trgovine iTunes, kao i drugih internetskih prodavača videa, jednako kao i ogromno zanimanje potrošača u online video, uvjerili i Hollywood da treba uskočiti u rastući trend".

Neki studiji, međutim, kroče vrlo oprezno prema novim oblicima distribucije kako ne bi izazvali spor s maloprodajnim lancima, poput Wal-Marta. Ovaj globalni prodajni lanac zaslužan je za oko 40 posto prodaje DVD-ja u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG