Linkovi

Poučena primjerom Willisa Conovera, Bijela kuća pokreće Globalnu kulturnu inicijativu


Vlada Sjedinjenih Država pokrenula je program kulturne razmjene kojem je cilj poboljšati diplomatske kontakte s drugim zemljama, uz pomoć filmova, izložbi i suradnje na planu prevođenja strane književnosti.

Prva dama Laura Bush inaugurirala je ovaj program – nazvan Globalna kulturna inicijativa - danas u Bijeloj kući, u društvu Karen Hughes, zamjenice državne tajnice koja je u State Departmentu odgovorna za javnu diplomaciju.

Laura Bush je u pozdravnom govoru rekla da umjetnost može doprinijeti smirivanju tenzija i osnažiti postojeća savezništva, kao što je to bio slučaj i za Hladnog rata. Ona je posebno izdvojila primjer glazbenog kritičara Glasa Amerike Willisa Conovera, koji je tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pridonio popularizaciji jazz glazbe u bivšem sovjetskom bloku. 'Njegovi su programi pridonijeli poboljšanju američko-sovjetskih odnosa više no što su to učinili službeni međudržavni pregovori' – rekla je gospođa Bush.

Inicijativa američke vlade uključuje i razmjenu filmova, dolazak stranih filmskih djelatnika u Ameriku te razmjenu na planu prevođenja strane književnosti.

Za program su zanimanje iskazale mnoge zemlje, među njima i Pakistan, Meksiko i Rusija.

XS
SM
MD
LG