Linkovi

Film tjedna: All the King's Men


Klasična saga o moći, korupciji i politici vraća se na velike ekrane u novoj obradi romana Roberta Penna Warrena, nagrađenog Pulitzerovom nagradom. Alan Silverman za nas je pogledao "All The King's Men", "Svi kraljevi ljudi".

Političar Willie Stark, veliki idealist, predstavlja se kao 'čovjek iz naroda', 'jedan od vas', dok putuje Louisianom, nastojeći pridobiti što više birača. Godine su četrdesete, poslijeratne, ali onda, jednako kao i danas, moćni interesi rade u pozadini da bi na izborni položaj postavili čovjeka koji će biti 'dobar za biznis'. Stark pobijedi na izborima za guvernera i ispunjava obećanja koja je dao tijekom predizborne kampanje.

No, kako raste njegova moć, tako isto raste i korupcija, koja, kako nas povijest uči, često prati politički uspjeh.

Roman "Svi kraljevi ljudi", objavljen 1946. godine, bio je inspiriran ispitinitim događajima: usponom guvernera Louisiane i senatora u američkom Kongresu Hueyja Longa, čija bi burna karijera možda ga dovela i do Bijele kuće da nije bio ubijen 1935. godine. Njegov brat Earl slijedio ga je kao guverner Louisiane, a nasljeđe Longove političke mašinerije i danas se osjeća u američkoj politici.

Prva ekranizacija romana osvojila je oskara za najbolji film 1949. godine. Ovu novu verziju adaptirao je iz romana i režirao Steven Zaillian, dobitnik oskara 1993. za svoj scenarij za film "Schindlerova lista". Zillian kaže da nije bio pod utjecajem ranije verzije filma: "Svima koji su radili na filmu, od rekvizitera, preko šminkera, pa do glumaca, savjetovao sam da NE gledaju prvi film. Ne sviđa mi se ideja o remakeu filma, posebice filmova koji su dobri. Činilo mi se, međutim, da je ovaj relevantan za današnje vrijeme. Od originala je prošlo 60 godina, nije masovno gledan, a meni se činilo da bi tako nešto trebalo i danas gledati. Vjerojatno će biti uspoređivanja s originalnim filmom, ali moja inspiracija proizlazi isključivo iz knjige."

Sean Penn, koji tumači lik Willieja Starka, kaže da su mu u njegovoj eksplozivnoj interpretaciji Starka pomogli i roman, i stvarna povijest Hueya Longa, kao i samo snimanje u Louisiani, gdje se zbiva radnja. "Ne doživljavam ga zlim likom. Neki izazovi traže izvjesne kompromise, korupcija stoji na putu nekim stvarima, ali to sve po meni nije dovoljno da bi bilo zlo. Louisiana je pomalo poput knjižnice ljudi, a isto tako i povijesna scena za nekoga tko traga za utjecajima. Naravno, tu su i braća Long, s evangeličkim korijenima u svom govorništvu ... mnogo toga udruženo zajedno" - kaže Sean Penn.

Willieja Starka na položaj dovodi populizam, ali, kad se jednom nađe na vrhu, on uskoro odluči da će, kako bi bio učinkovit, učiniti sve što bude trebalo da tu moć poveća i iskoristi. Dugogodišnji politički savjetnik predsjednika Billa Clintona, James Carville, kaže da je roman "Svi kraljevi ljudi" 'jedan od najboljih vodiča za razumijevanje moderne američke politike'.

James Carville – i sam rodom iz Louisiane - izvršni je producent filma, za čiju priču kaže da, kako izgleda, postaje svakim danom sve relevantnija: "Guverner Connecticuta upravo je izašao iz zatvora, a guverner Illinoisa se sprema otići u zatvor; kngresmen iz najbogatijeg okruga Kalifornije bit će žitelj saveznog zatvora slijedećih desetak godina ... mislim da ovi događaji – koji su se zbili nakon što smo počeli rad na filmu – jasno pokazuju koliko je važno govoriti o tom stvarima. Ne znam što će gledatelji misliti o filmu, ali znam da će MISLITI ..."

U filmu se pojavljuje i Jude Law kao novinar Jack Burden, koji žrtvuje svoja načela kako bi se domogao vlasti kao pomoćnik guvernera. Kate Winslet glumi Annu, tragični ženski lik koji se nađe privučen prema obojici muškaraca. Mark Ruffalo glumi njezinog brata Adama, čiji ga idealizam i privrženost obitelji odvode na put poduzimanja smrtonosnog čina protiv Willieja Starka. Glazbu za film skladao je James Horner.

XS
SM
MD
LG