Linkovi

Okrug Orange u Kaliforniji postaje kulturno središte


Okrug Orange u Kaliforniji poznat je po surfanju, plivanju i glasovitom zabavnom parku Disneyland, međutim, ovo predgrađe Los Angelesa također postaje i kulturni centar. Ovaj mjesec u okrugu Orange otvorena je koncertna dvorana koja se može usporediti s najboljim glazbenim centrima u Sjedinjenim Državama i da privlači svjetske talente.

Tu je nekad bilo poljoprivredno zemljište, potom "spavaonica" sa stanovima i kućama za ljude koji rade u Los Angelesu, u kojoj su radnici u aerosvemirskoj industriji kupovali jeftine kuće u naseljima, dok su se oni bogatiji smještali u osamljenim kućama na brežuljcima. Godine 1955. Okrug Orange postao je turističko središte nakon što je karikaturist i majstor animacije Walt Disney otvorio svoj glasoviti zabavni park. Ubrzo su plaže Okruga Orange zasađene s palmama postale poznate diljem svijeta, a filmovi poput Okruga Orange zbijali su šale na račun lokalnog stila života.

Međutim, Okrug Orange je otišao dalje od svog opuštenog imidža. Godine 1965. Sveučilište Kalifornije je tu otvorilo kampus i ubrzo je cijeli kraj postao središte za visoku tehnologiju i konstrukciju automobila. Danas okrug Orange i značajno kulturno odredište. Novoprošireni centar za umjetnost uključuje dvoranu s dvije tisuće mjesta i kazalište s 500 mjesta.

Direktor centra Terrence Dwayer kaže da ova ustanova sama po sebi predstavlja umjetničko djelo i akustičko čudo. "To je zapravo dvorana koja se može ugađati poput glazbala. Postoji preko stotinu vrata na svakoj razini tako da se ona mogu otvarati i zatvarati u bezbrojnim kombinacijama kako bi se prilagodila bilo kojem konkretnom glazbenom djelu. Dvorana je sama po sebi nevjerojatan muzički instrument".

Cesar Pelli je američki arhitekt argentinskog podrijetla koji je projektirao novi dodatak centra surađujući s poznatim stručnjakom za akustiku Russellom Johnsonom. Pellijeva fasada od valovitog stakla daje dvorani karakterističan izgled.

Dok sjedi na pozornici nekoliko sati prije prvog nastupa u njegovoj dvorani, gospodin Pelli objašnjava projektiranje nove zgrade. "Ne znak kako bih ju opisao nekome tko je nije vidio, ali rekao bih da je zgrada prijatna, ugodna i zadivljujuća i to je meni vrlo važno. To će vas pripremiti za magiju velikog koncerta na vrlo intiman način, sa sugrađanima i prijateljima. I slušat ćete glazbu koja se stvara upravo ovdje".

Prvog vikenda u novoj dvorani nastupili su tenor Placido Domingo i violinistica Midori.

XS
SM
MD
LG