Linkovi

Biblija Svetog Ivana


Biblija Svetog Ivana suvremeno je djelo, napravljeno u tradiciji srednjovjekovnih rukopisa. Nova biblija međusobno spaja tehnike tradicionalnih pisara s modernom kompjuterskom tehnologijom. Kada bude potpuno završena, Biblija Svetog Ivana sastojat će se od sedam knjiga, s više od tisuću stranica, svih rukom pozlaćenih. Izbor iz te biblije trenutno je izložen u Muzeju biblijske umjetnosti, u New Yorku.

Benediktinski redovnici sa Sveučilišta Svetog Ivana i samostana u Minnesoti naručili su ovu bibliju 2000. godine. Otada, umjetnici i znalci radili su na ogromnom tekstu koristeći pera i boje, izrađene od ručno mljevenog dragog kamenja – poput lapis lazulija - i plemenitih metala – srebra, bakra i 24-karatnog zlata – za ukrašavanje stranica biblije. Biblija je izložena zajedno s pedesetak oslikanih molitvenika i pojedinačnih stranica, koje – kako kaže kustosica Holly Flora – pomažu posjetiteljima da shvate povijest izrade svetih rukopisa.

"Tradicija na kojoj se temelji ova Biblija Svetog Ivana je ona rukom pisanog i iluminiranog teksta. Iluminacija znači 'unošenje svjetla', a odnosi se na korištenje zlata u minijaturnim slikama i u ukrašavanju slova, čime stranice dobivaju izvjesnu dimenziju refleksije svjetla. No, isto tako, to se odnosi i na ideju prosvjetljivanja nekoga duhovno i intelektualno kroz riječi teksta."

Holly Flora kaže da Biblija Svetog Ivana vraća vrijeme kada se štovala umjetnost izrade svetih knjiga.

"S izumom tiskarskog stroja, biblije su bile tiskane i masovno izrađivane. No, u Srednjem vijeku, imali ste te rukom izrađene biblije koje su bile pravo blago. One su smatrane blagom crkava i samostana, izrađene samo za uporabu u najsvečanijim prilikama; štovalo ih se kao svete predmete. Mislim da upravo u tome leži i značaj ove Biblije Svetog Ivana, da povrati štovanje prema svetom pismu."

Biblija Svetog Ivana veća je od većine tradicionalnih biblijskih rukopisa. Visoka je 61 centimetar, a kada je otvorena, dvije su stranice široke gotovo čitav metar. Za razliku od originalnih svetih rukopisa, koji su prekrhki da bi ih se moglo koristiti, Biblija Svetog Ivana mnogo je trajnija te će ju posjetitelji moći dirati i prevrtati stranice. Konačni završetak ovog rukopisnog izdanja biblije očekuje se 2008. godine, kada će biti za stalno smještena u Muzeju i knjižnici rukopisa Hill, Sveučilišta St. John, dostupna stručnjacima kao i javnosti.

XS
SM
MD
LG