Linkovi

Autobusom u misiju prikupljanja novca za borbu protiv AIDS-a


Peterica mladih Amerikanaca provela su dva ljetna mjeseca putujući autobusom diljem Sjedinjenih Država. No, to nije bilo putovanje poput onih iz filmova, gdje junaci otkrivaju svoje unutrašnje JA; ovo je bila misija za prikupljanje novca za borbu protiv AIDS-a u Africi. Više – u prilogu Suzanne Presto.

U žutom školskom autobusu, petorica mladića obišli su 23 američke savezne države, govorili u nebrojenim školama, crkvama i na skupovima mladeži, a sve u cilju prosvjećivanja svojih vršnjaka o krizi s AIDS-om u Africi. Njihov autobus ima na stranama naslikana lica djece, ispisan slogan 'Close the Gap' i veliku brojku 3. Prema UNAIDS-u, gotovo 3 milijuna osoba je novozaraženo virusom HIV u supsaharskoj Africi prošle godine, a gotovo tri milijuna diljem svijeta prošle je godine umrlo od AIDS-a. Osamnaestogodišnji Nathaniel Elliot došao je na ideju o obilasku Amerike kada je i sam saznao za slične brojke. "Prije dvije godine saznao sam da do trenutka kada budem maturirao gimnaziju, više od 40 milijuna ljudi u svijetu bit će zaraženo virusom HIV, većinom u Africi. Iz nekog razloga, nisam mogao prestati misliti na to".

I tako je odlučio vidjeti što može učiniti da pomogne. "Moj prijatelj i ja smo odavno planirali prevozati se preko kontinenta, čisto iz zabave. No, kad sam saznao to o AIDS-u, shvatio sam da bismo putovanje mogli pretvoriti u nešto korisno, da bi nam glavni cilj trebao biti širenje poimanja o AIDS-u u školama".

Elliot je oglasio da traži istomišljenike za misiju zdravstvenog prosvjećivanja mladih Amerikanaca. Jedan anonimni donator dao im je autobus, a tridesetak mladih se prijavilo za put. Elliot je pomogao u izboru četvorice, u dobi od 17 do 23 godine. Njih petorica zaputili su se tada preko čitavog kontinenta sa širim ciljem nego što je prvo bilo zamišljeno, kao što kaže 23-godišnji Derick Henderson. "Putujemo s ciljem da povećamo saznanje o AIDS-u, ali i da prikupimo novce za pomoć afričkoj djeci koja su zbog te bolesti postala siročad. Novac koji prikupimo koristit će se za izgradnju škola upravo za njih".

Osim što su govorili na nebrojenim skupovima, ovi su mladići i prodavali DVD-je, narukvice i majice s natpisom njihove misije "Living Hope". Udružili su se i s neprofitnonm organizacijom World Vision koja će sav novac koji oni prikupe usmjeriti na izgradnju škola u Zambiji. Na koncu, prikupili su 40 tisuća doara, manje nego što im je bio cilj, ali, kako kažu, dovoljno za izgradnju jedne škole. Sada su sva petorica natrag bilo u školi ili na fakultetu, ali su odlučni nastaviti svoju misiju širenja saznanja o AIDS-u i prikupljanja novca za pomoć.

XS
SM
MD
LG