Linkovi

Povijest Amerikanaca afričkog podrijetla kao dio američke povijesti - u središtu izložbe u muzeju i knjižnici Rosenbach u Philadelphiji


Povijest Amerikanaca afričkog podrijetla kao dio američke povijesti - u središtu izložbe u muzeju i knjižnici Rosenbach u Philadelphiji.

Ljudi sa svih strana svijeta dolaze posjetiti ovaj rijetki muzej knjiga i knjižnicu kako bi vidjeli izložbu nazvanu: "Pogledajte opet: povijest Amerikanaca afričkog podrijetla jest američka povijest". Time se želi naglasiti da nema načina da se uči i raspravlja o američkoj povijesti bez da se prepozna povijest američkih crnaca koja je bila sastavni dio razvitka Sjedinjenih Država.

Diane Turner je profesorica povijesti Amerikanaca afričkog podrijetla na sveučilištu New Jerseya, te kustosica spomenute izložbe. Ona kaže da je američku povijest i pitanje rase lakše razumijeti ako se u to uključi povijest američkih crnaca: "Na primjer, ako pogledate na očeve naše nacije i njihovo donošenje raznih državnih dokumenata na početku stvaranja Sjedinjenih Država može se uočiti jedna kontradikcija. Naime, oni su govorili o slobodi, a istodobno su imali robove."

Upravo stoga povijest američkih crnaca mora se sagledati kao integralni dio američke povijesti, smatra obrazovni direktor i kustos muzeja Rosenbach Bill Adair: "Povijest rase je povijest rasizma. Veza između bijelaca i crnaca i njihovi odnosi središnje su pitanje u priči o Sjedinjenim Državama. Kad god se uzme neki dokument koji se tiče američke povijesti na neki način se govori i o povijesti Amerikanaca afričkog podrijetla."

Izložba uključuje rukopise i rijetke knjige iz 18. i 19. stoljeća te pisma predsjednika Jeffersona i Lincolna u kojima se govori o ropstvu. Tu su i kopije Deklaracije o neovisnosti i Proklamacije o emancipaciji zajedno s političkim posterima čiji su autori američki crnci.

Izložba je više namijenjena odraslim posjetiteljima no obilaze je i učenici. Jedna skupina učenika iz javnih škola Philadelphije provest će čitavu godinu proučavajući izložene materijale. Kasnije će napraviti film, lutkarsku predstavu, postaviti web sajt pa čak i jedan glazbeni broj, sve temeljeno na onome što su naučili.

Kustos izložbe, Bill Adair, kaže da je izložba važan dio u misiji muzeja: da se izložbama potiču kreativnost, radoznalost i daljnja istraživanja.

XS
SM
MD
LG