Linkovi

Misija raketoplana Atlantis - 'velik uspjeh'


Čelnik američke Agencije za istraživanje svemira NASA-e Michael Griffin proglasio je upravo okončanu misiju raketoplana Atlantis velikim uspjehom.

On je danas izjavio novinarima da je Međunarodna svemirska postaja na pola završena, dodajući kako se nada da će biti završena prema rasporedu.

Atlantis je sletio jutros prije svitanja po lokalnom vremenu u Svemirski centar Kennedy na Floridi.

NASA se nalazi po pritiskom da završi izgradnju svemirske postaje prije 2010. godine kad će se flota sadašnjih raketoplana "umiroviti".

Tijekom svoje misije posada Atlantisa je obavila tri svemirske šetnje kako bi instalirala dvije solarne ploče za opskrbu energijom svemirske postaje.

Ovo je prva misija raketoplana nakon nesreće Columbije 2003. godine u kojoj se radi na izgradnji Međunarodne svemirske postaje. Atlantis je lansiran 9. rujna, a trebao se na zemlju vratiti jučer, ali je spuštanje odgođeno nakon što su uočeni komadići otpada kako lebde u njegovoj blizini. Međutim, po mišljenju stručnjaka, oni nisu oštetili njegov toplinski štit.

Da je otkriveno oštećenje, posada bi ili provela popravak u orbiti ili bi se raketoplan vratio na Međunarodnu svemirsku postaju.

XS
SM
MD
LG