Linkovi

Plaća umjesto godišnjeg odmora


Obzirom na visoke cijene benzina, zakrčene autoceste, prepune avione te dugotrajne sigurnosne provjere na svakom koraku nije ni čudo da je mnogim Amerikancima upravo muka od pomisli na putovanje.

Došlo je dotle da je ovog ljeta čak 40 posto Amerikanaca odustalo od ljetovanja, odnosno godišnjeg odmora! Takvo što bilo bi upravo nezamislivo u recimo Italiji, gdje zaposleni uživaju u punih 8 tjedna praznika godišnje!

Međutim, u Americi, deset posto zaposlenih ovog je ljeta odlučilo da neiskoriste godišnji odmor već da ga zamjene za dodatnu plaću. Tu mogućnost nudi više od polovice američkih privatnih tvrtki. Prema jednom drugom istraživanju mnogi Amerikanci kažu da obzirom da na godišnjem odmoru i tako stalno rade, da im je onda bolje - ostati na radnom mjestu.

Neke tvrtke međutim vjeruju da je uposlenicima godišnji odmor neophodan. Jedna računovodstvena firma, primjerice, dva puta godišnje potpuno prestaje s poslovanjem na nekoliko dana tako da radoholičari ne mogu ni koristit svoju elektronsku poštu dok se nalaze na tom 'prisilnom odmoru'.

XS
SM
MD
LG