Linkovi

Ponovno aktualiziranje mogućeg odljeva nuklearnih 'mozgova' iz Rusije


Ukoliko nešto ne bude dogovoreno u posljednjem trenutku, u petak će isteći američko-ruski sporazum o pomoći ruskim nuklearnim znanstvenicima, piše bostonski "Christian Science Monitor". Riječ je o partnerstvu, uspostavljenom 1998. godine, kojim su ponuđene nove prilike za zapošljavanje ruskih nuklearnih eksperata u udaljenim zatvorenim nuklearnim gradovima Rusije. Cilj partnerstva bilo je stvaranje civilnih biznisa iz bivših vojnih nuklearnih znanstvenih pogona, koje bi donijelo nova radna mjesta i perspektive ruskim znanstvenicima, ostalim bez posla nakon propasti Sovjetskog Saveza.

Takvih je znanstvenika bilo oko 35 tisuća u najmanje deset zatvorenih gradova, vezanih uglavnom uz istraživanja nuklearnih oružja i projektila. Za njihovo znanje zainteresirale su se i razne druge strane – recimo, 2000. godine, talibani su pokušali vrbovati jednog ruskog nuklearnog eksperta. Američko-ruski program, nazvan Nuclear Cities Initiative, isprva je pomogao oko 1600 znanstvenika. Kasnije, obuhvaćen u širi program grantova, osigurao je poslove za više od 13 tisuća nuklearnih znanstvenika, usmjerivši se prvenstveno na stvaranje samoodrživih biznisa od negdašnjih nuklearnih pogona, recimo, njihovim pretvaranjem u kompjuterske centre.

Sada je – kako podsjeća bostonski list – potreba za osiguravanjem egzistencije ruskih eksperata – umjesto da ih zaposle neke odmetnute zemlje ili skupine – još i veća u okruženju nakon terorističkih napada u rujnu 2001. godine. Čelnik ruske nuklearne agencije RosAtom stoga se u Beču ovog tjedna sastaje s američkim ministrom energetike Samuelom Bodmanom u pokušaju spašavanja programa u zadnjem času. No, Rusija više nije kao prije zainteresirana za taj program; sada je njezino gospodarstvo ojačalo, ostvaruje proračunske viškove i znatno je manje sklona dopustiti Americi uvid u svoje nuklearne tajne, piše "Christian Science Monitor".

XS
SM
MD
LG