Linkovi

Svjetski simpozij o smrtnosti djece mlađe od 5 godina


Uoči početka raspravi Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, politički čelnici i zdravstveni stručnjaci okupili su se u New Yorku na simpoziju posvećenom smanjenju smrtnosti djece mlađe od pet godina u zemljama u razvoju do 2015. godine.

Prema UNICEF-u, deset i pol milijuna djece umire svake godine zbog nepravilne neonatalne skrbi, nehigijenske i nekvalitetne prehrane, te od običnih bolesti koje se vrlo lako mogu izliječiti, poput malarije, ospica i upale pluća. Direktorica Fonda Ujedinjenih naroda za djecu Ann Veneman kaže da se mnogi od tih smrtnih slučajeva mogu spriječiti: "Gotovo četvrtina smrtnih slučajeva kod djece mlađe od pet godina mogla bi biti spriječena već samim ojačavanjem procjepljivanja bilo postojećim cjepivima ili onima koja će uskoro postati dostupna. No, proširenje obujma cijepljenja neće samo biti dovoljno; treba biti praćeno u stopu dugoročnim ojačavanjem nacionalnih sustava zdravstvene skrbi, te smislenim i koherentnim partnerstvima i inicijativama na razini pojedinih zemalja."

Polovica od 20 zemalja s najvećom smrtnošću djece pogođena je visokim stopama obolijevanja od AIDS-a i ratnim sukobima, a sve su vrlo siromašne. Predsjednik Afganistana Hamid Karzai kaže da je njegova zemlja učinila ogromne korake u smanjenju smrtnosti djece, ali daljnji napredak – kaže on – ovisi o održivom miru u zemlji: "Polio je bio gotovo iskorijenjen. Prošle godine imali smo četiri slučaja; ove godine ih je 27, i to u južnom dijelu zemlje, gdje terorizam pogađa stanovništvo. Tamo medicinske sestre ne mogu ići na teren icjepiti djecu; tamo liječnici ne mogu raditi, a bolnice i škole su spaljene. Mir i razvitak imperativi su za poboljšanje zdravstvenog stanja neke zemlje, te bismo svi mi trebali za time težiti."

UNICEF smatra da će se brižljivo praćenje i implementacija ciljeva koje su postavili Ujedinjeni narodi pokazati 'grudom koja pokreće lavinu' - ostale će ciljeve biti lakše postići. U ocjenjivanju stanja u svijetu, UNICEF je otkrio i razloge za radovanje: sedam zemalja – Bangladeš, Brazil, Egipat, Filipini, Indonezija, Meksiko i Nepal – na dobrom su putu da do 2015. godine i postignu zacrtani cilj poboljšanja preživljavanja djece.

XS
SM
MD
LG