Linkovi

Nogometna utakmica u newyorškom parku - primjer američkog 'melting pota'


Ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj obnovilo je zanimanje Amerikanaca za nogomet. Međutim, mnoge imigrantske zajednice u Sjedinjenim Državama odavno se rekreiraju uz taj sport. U New Yorku se, kako javlja Adam Phillips, uz nogomet uklanjaju i jezične barijere.

Newyorška Kineska četvrt popularna je turistička atrakcija. U jednom tamošnjem parku sastaju se Amerikanci različitih kultura i rasa, zbog zajedničke ljubavi prema nogometu. Među redovnim igračima je Ryota Habu iz Japana. "Ovo je, vjerujem, jedinstveno mjesto. Dolaze ljudi iz raznih zemalja. Volim to što ne moramo govoriti isti jezik da bismo komunicirali – to činimo kroz nogomet" - kaže ovaj useljenik iz Japana.

Stanovništvo New York Cityja je 30 posto Latino-američko, 26 posto stanovništva čine crnci a deset posto stanovnika dolazi iz Azije. Strast za nogometom zajednička je gotovo svim strancima koji dolaze u Ameriku.

Nazočili smo utakmici u East Villageu, u blizini rijeke Hudson. Mnogi igrači su iz istočne Europe. Mikhail Illev iz Bugarske kaže: "Ovdje se zaista stapaju kulture, više nego recimo u američkom nogometu ili bejzbolu. Tim sportovima pretežito se bave Amerikanci, dok u nogometu imate ljude iz Latinske i Srednje Amerike, Europljane, neke Amerikance, te dosta Azijata i Afrikanaca. Radi se dobroj kombinaciji".

Adam Spangler je nogometni entuzijast koji vodi internetski blog o nogometu. On kaže da nogomet prelazi granice među različitim imigrantskim zajednicima zato jer je jednostavan za igru: "Radi se o jednostavnijoj igri jer sve što ti treba za nogomet je lopta i malo prostora. Kod bejzbola i američkog nogometa te nekih drugih sportova trebate imati dosta opreme."

Etnički pluralizam koji je očit među igračima nogometnih utakmica koje se svakodnevno igraju u parkovima New York Cityja očit je i u američkoj nacionalnoj nogometnoj reprezentaciji koja se sastoji od igrača iz niza stranih država ili Amerikanaca različitih rasa ili etničkih podrijetla.

XS
SM
MD
LG