Linkovi

Film tjedna: 'Black Dahlia'


Režiser Brian De Palma odvodi gledatelje u Los Angeles četrdesetih godina prošlog stoljeća u svom novom trileru, temeljenom na romanu Jamesa Ellroya, izmišljenoj priči inspiriranoj istinitim događajem. Alan Silverman pogledao je za nas film "Crna dalija".

'Ime joj je bilo Elizabeth Short. Bila je mlada i lijepa i predodređena da bude slavna ... no, sudbina joj je bila da postane središnji lik zloglasne priče.' Tajna brutalnog ubojstva ove mlade starlete, 1947. godine, ostala je do danas neriješena. Policijski detektivi Bucky Bleichart i Lee Blanchard – partneri na poslu i najbolji prijatelji u slobodno vrijeme – opsjednuti su slučajem ubijene mlade žene kojoj su njezine zavodničke crne haljine donijele nadimak 'Crna dalija'. Obojica uskoro duboko utonu u slučaj, svaki iz drugih razloga: Leeja progoni tragedija u vlastitoj obitelji, dok su za Bucka presudni pokazatelji koji vode ka jednoj 'fatalnoj ženi' iz visokog društva.

Oskarovka Hilary Swank glumi damu s ubojitim oblinama, a Josh Hartnett tumači Buckyja Bleicharta. "Likovi su već u romanu tako dobro razrađeni i scenarij je jasan, tako da mi kao glumci gotovo da nismo trebali uraditi ništa drugo nego međusobno razraditi glatko odvijanje scena. Mislim da je James Ellroy već učinio većinu našeg posla: u svakom trenutku mi znamo kako se bilo koji od likova osjeća, jer je to napisano u njegovom romanu" - kaže Josh Hartnett.

Aaron Eckhart tumači lik detektiva Leeja Blancharda, poznatog po žestokom temperamentu koji mu je priskrbio nadimak "Mr. Fire". Svoju je glumu, kako kaže, temeljio na uzorima s velikog ekrana: "Zabavno je glumiti policajca iz 1947. godine: gledaš stare filmove i vidiš kako u njima svi govore brzo, puše vlastoručno savijene cigarete, koje im vise na rubu usta, i nose fedora šešire ... meni je sve to baš 'cool'."

Scarlett Johansson glumi Kay Lake, ljepoticu koja je u vezi s Leejem, ali ju, nakon nekog vremena, počne privlačiti Bucky. Ova 21-godišnja glumica kaže da je uživala u stilu i manirizmu četrdesetih godina, ali joj je izricanje dijaloga bilo neočekivani izazov: "Kao suvremena glumica, naučila sam na realizam i naturalizam nastao sedamdesetih godina. Bilo mi je i interesantno i izazovno izgovarati tako stilizirane i gotovo nevjerojatne rečenice ... tko danas tako govori? Dijalozi su upravo neodoljivo staromodni."

Priča filma i istoimenog romana Jamesa Ellroya je izmišljena, ali je ubojstvo 'Crne dalije' bilo stvarno i do danas je neriješeno.

"Crnu daliju" je za velike ekrane preradio scenarist Josh Friedman, a u naslovnoj ulozi se pojavljuje Mia Kershner. Dizajner produkcije Dante Ferreti je inscenirao nekoliko blokova iz Los Angelesa četrdesetih godina prošlog stoljeća u Sofiji, gdje je film bio snimljen. I, na kraju, i glazba Marka Ishama komplementira čitav ton filma i odražava eru 'film noira'.

XS
SM
MD
LG