Linkovi

'Vladina politika i praksa pridonose slobodnom prakticiranju vjere' - američko Državno tajništvo o vjerskim slobodama u Hrvatskoj


Američko Državno tajništvo danas je objavilo godišnje izvješće o vjerskim slobodama širom svijeta. Iran, Burma, Kina, Eritreja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Sudan i Vijetnam nalaze se među zemljama koje su "tolerantne prema teškim kršenjima ljudskih prava, ili u tom kršenju sudjeluju".

Ovih osam zemalja nalazilo se među vodećim kršiteljima i prošle godine, međutim, ove je godine napomenuto da su Saudijska Arabija, Vijetnam i Sudan zabilježile određena poboljšanja. U izvješću se također navodi američki saveznik Izrael zbog akcija koje su ograničavale Palestincima pristup džamijama.

U općoj ocjeni vjerskih sloboda u Hrvatskoj u izvješću se kaže da 'vladina politika i praksa pridonosi slobodnom prakticiranju vjere'. Spominje se osuda predsjednika Mesića i premijera Sanadera objavljivanja kontroverznih karikatura proroka Muhameda u veljači, od strane tjednika Nacional. Posljedica tih karikatura bilo je i paljenje hrvatske zastave ispred zgrade veleposlanstva RH u Sarajevu – podsjeća se u izvješću Državnog tajništva.

Isto se tako kaže da televizija prenosi proslavu Bajrama iz zagrebačke džamije i da joj nazoče najviši državni dužnosnici.

Spominje se da su antisemitski ispadi u Hrvatskoj rijetki, ali da je 2005. godine židovska zajednica, kao i neke međunarodne organizacije, ipak primila prijeteća, antisemitska pisma.

Navodi se i slučaj dvojice mladića koji su u majicama s nacističkim grbovima verbalno i fizički napali rabina zagrebačke Židovske zajednice. U vrijeme sastavljanja izvješća, istraga o ovom incidentu još je bila u tijeku. Sve u svemu, muslimanska i židovska zajednica u Hrvatskoj nisu prijavile neki veći incident nasilja i zastrašivanja vjerskih dužnosnika ili uništavanje objekata.

Iako se u izvješću spominje da je situacija glede etničkih i vjerskih odnosa stabilna, spominju se i iznimke, kao što su incidenti u kojima su se zastrašivali svećenici srpske pravoslavne crkve i uništavala njena imovina u Hrvatskoj. U Dalmaciji, pravoslavni svećenici su prijavili povećan broj incidenata s verbalnim prijetnjama i izoliranim fizičkim napadima na pravoslavno svećenstvo. Dužnosnici ove crkve se žale da policijski istražitelji rijetko identificiraju ili poduzimaju kazneno gonjenje protiv počinitelja.

Spominju se i slučaj kad je skupina mladih razbila ulaz u Crkvu svetog Save u Splitu izvikujući parole "ubijmo Srbe". Skupina nepoznatih napadača bacala je kamenje na pravoslavnu crkvu u Drnišu dok se u njoj nalazio svećenik. Muškarci su uzvikivali: "Ne zvoni, nije ovo Srbija".

U izvješću Državnog tajništva se dodaje da se većina incidenata protiv pravoslavnih vjernika dogodila krajem 2005.godine, uoči pravoslavnog Božića.

XS
SM
MD
LG