Linkovi

Turizam - dio promotivne kampanje da se zadobiju simpatije stranaca


Američki turistički djelatnici planiraju globalnu promidžbenu kampanju kako bi u Sjedinjene Države privukli što više stranih posjetitelja. Kako iz Washingtona javlja Richard Green, ova propagandna kampanja dio je napora da se popravi prilično loš imidž Amerike u inozemstvu.

Image Sjedinjenih Država u svijetu svake je godine sve lošiji – pokazalo je nedavno istraživanje provedeno u 16 država. Negativni stavovi o Americi rašireni su i u savezničkim zemljama poput Britanije i Španjolske. U odnosu na 2000. godinu, o Americi danas pozitivno mišljenje ima čak 20 posto manje Britanaca i Španjolaca, nego ranije.

Ova činjenica imat će posljedice i po američku vanjsku politiku – upozorio je nedavno kongresmen William Delahunt. "Ako nas ne podržavaju niti tradicionalni saveznici, kako ćemo onda pronaći partnere u borbi protiv globalnog terorizma? - upitao se ovaj kongresmen iz Massachusettsa.

Roger Dow, čelnik turističke udruge Travel Industry of America, kaže da loš ugled Amerike na svjetskoj sceni ima negativni učinak i na ekonomiju Sjedinjenih Država: "U posljednjih 12 godina, izgubili smo trećinu posjetitelja iz stranih zemalja. Trend traje, očito, duže vrijeme. Kada bi povratili samo jedan dio tih gostiju, recimo nekih osam milijuna, bila bi to zarada od 15 milijardi dolara – dovoljno za otvaranje novih 150 tisuća radnih mjesta."

Turistička industrija predlaže pokretanje nove promidžbene inicijative nazvane Discover America Partnership. Cilj je svake godine privući 10 milijuna novih gostiju iz inozemstva.

Jay Rasulo, direktor zabavnih parkova koje vodi korporacija Walt Disney, kaže da turizam predstavlja jedinstven oblik diplomacije, koji se temelji na kontaktima između običnih ljudi: "U borbi za simpatije stranaca, Amerika ima jedno snažno oružje. To je privlačnost naše zemlje, mogućnost da se upoznaju naši ljudi, da se upoznaju naše vrijednosti… Ako iskusite što je Amerika, vi ćete je i lakše zavoljeti."

Istraživanja su pokazala da stranci koji posjete Ameriku o njoj imaju pozitivnije mišljenje od onih koji u njoj nikad nisu bili.

Steven Porter, direktor hotelskog lanca InterContinental, kaže da će inicijativa Discover America Partnership, promovirati i dijelove Amerike koji nisu poznati kao izrazita turistička atrakcija.

Turistička zajednica u Sjedinjenim Državama zalaže se za skraćivanje i moderniziranje postupka izdavanja turističkih viza, koji je za mnoge strance otežan nakon terorističkih napada na New York i Washington.

XS
SM
MD
LG