Linkovi

Umrla popularna bivša guvernerka Teksasa Ann Richards


Nema američke dnevne novine koja nije na naslovnici objavila da je u 73.godini života umrla Ann Richards, opisana kao vatrena demokratkinja, bivša guvernerka Teksasa, koja je od kućanice stigla do iznimno popularne osobe na nacionalnoj razini. Umrla je od raka, okružena članovima obitelji. Gospođa Richards je ušla u politiku da bi pomogla drugima – piše New York Times, te nastavlja – osobito ženama i pripadnicima manjina.

«Nisam željela da mi na pogrebnom spomeniku piše – njena je kuća doista bila čista. Želim da se za mene kaže – ona je otvorila vladu svakome,» - kazala je jednom Ann Richards. U četiri godine upravljanja Teksasom ona je u vladu te savezne države imenovala više žena i pripadnika manjina nego itko prije nje. Sa 60 godina je položila ispit za upravljanje motociklom, predložila je - unutar demokratske stranke - Billa Clintona za predsjedničkog kandidata, bila je politički komentator na CNN-u i trn u oku republikanaca. Drugi mandat za mjesto guvernera Teksasa izgubila je od – Georga W. Busha, sadašnjeg američkog predsjednika.

Washington Post piše o još jednoj ženi koja je često bila na naslovnicama - Valerie Plame, bivša agentica CIA-e, čije je ime «procurilo» do medija i objavljeno je iako je to po američkom zakonu zabranjeno. Gospođa Plame je, naime, tužila čovjeka koji je njen identitet pustio u javnost – bivšeg američkog državnog dotajnika Richarda Armitagea. Bivši broj dva u State Departmentu, kada je broj jedan bio Colin Powell, priznao je krivnju, ispričao se svima rekavši da to nije učinio namjerno.

Tako se negdašnji vojni specijalac i visoki dužnosnik pridružio popisu tuženih od strane Valerie Plame i njenog supruga, bivšeg veleposlanika Josepha Wilsona. Na tom su popisu od ranije, između ostalih, dopredsjednik Dick Cheney i vodeći savjetnik predsjednika Busha Karl Rove. Svi su tuženi da su uništili njezinu špijunsku karijeru te za narušavanje privatnosti njene obitelji.

XS
SM
MD
LG