Linkovi

Smithsonianov Nacionalni muzej američke povijesti dvije godine samo na web stranicama


Jedan od najpopularnijih muzeja na svijetu zatvorio je svoja vrata na dvije godine zbog obnove. Ako dođete u Washington nećete biti u prilici posjetiti Smithsonianov Nacionalni muzej američke povijesti no ako imate računalo onda neke muzejske eksponate možete vidjeti putem interneta na adresi www.americanhistory.si.edu.

"Misija muzeja je da putem svojih zbirki i javnih programa te web sajta ispriča priču o američkoj povijesti" - Brent Glass direktor je Nacionalnog muzeja američke povijesti. U zbirkama muzeja mogu se, među ostalim, pronaći predmeti iz svijeta oglašavanja, odjeće, računala, fotografije, sporta…Brent Glass kaže da web sajt muzeja uključuje izbor tih predmeta s fotografijama i objašnjenjima koja su najčešće puno opširnija nego u samom muzeju. "Imamo tri milijuna eksponata u našoj kolekciji koji uključuju arhivske rukopis, kovanice i novčanice. Na interent sajtu nemamo opis svih predmeta no upoznajemo posjetitelje s kolekcijom. Ako žele doznati više mogu potražiti dodatne informacije o pojedinim izlošcima".

od najbolje predstavljenih kolekcija jest ona nazvana «Amerika u pokretu» koja prikazuje kako su Amerikanci putovali tijekom godina, ali i kako je prijevoz utjecao na razvitak Sjedinjenih Država. Nacionalni muzej američke povijesti jedan je od najraznolikijih u Washingtonu: u njemu se mogu pronaći lokomotive, poljoprivredna oprema, satovi i igračke, inauguracijske haljine prvih dama te povijesna zastava s kraja 18. stoljeća koja je poslužila kao inspiracija za američku nacionalnu himnu. Direktor muzeja Brent Glass kaže da websajt reflektira tu raznolikost. "Tu se može pronaći nešto za svakoga, za učitelje i djecu. A tu su i opće, bogate informacije o američkoj povijesti".

Smithsonianov Nacionalni muzej američke povijesti može se posjetiti na adresi americanhistory.si.edu.

XS
SM
MD
LG