Linkovi

Održano 36. hodočašće američkih Hrvata u Washington


Pjesmama i molitvom američki Hrvati nastavili su tradiciju okupljanja u Nacionalnoj bazilici Bezgriješnog Začeća Blažene Djevice Marije u kojoj su 1970. godine sagradili dvije marijanske kapelice. No, kako nam kaže Melkior Mašina, predsjednik Hrvatske katoličke zajednice za Sjedinjene Države, ovogodišnje hodočašće bilo je nešto skromnije.

"Hrvatska katolička zajednica, bratsko-potporna ustanova američkih Hrvata od 1921. godine, odlučila je spojiti se s Hrvatskom bratskom zajednicom iz Pittsburga, iz Pennsylvanije, i budući da je ta tranzicija u tijeku – upravo se dovršava ovog tjedna – onda je ovogodišnje hodočašće ispalo kao pomalo u nekom vakuumu. Ali, mi smo uskočili tako da se nastavi kontinuitet. Dobili smo definitivnu obvezu Hrvatske bratske zajednice da će oni nastaviti slijedeće hodočašće i nadamo se da će ona procvasti pod novim vodstvom i upravom Hrvatske bratske zajednice."

Budući da je hodočašće upriličeno uoči pete godišnjice terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine to je bila prilika za prisjećanje na taj dan.

"Dva dana prije 11. rujna mi smo ovdje održali veliko hodočašće za mir u svijetu. Sjećam se tog jutra smo otišli iz Washingtona, a upravo to se dogodilo. Svatko od nas nosi to u svome srcu, svatko zna o tom sukobu dobra i zla. Mi smo svi time prožeti i mislim da je najbolje dati sadržaj i smisao tome unutar duše i srca svakog pojedinog čovjeka."

Misno slavlje predvodio je Damir Stojić, župnik Hrvatske katoličke misije u Washingtonu, a propovijed je održao prof. dr.Željko Tanjić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Vjernici su stigli s raznih strana Sjedinjenih Država, iz New Yorka, točnije Astorije i Manhattana, zatim Pennsylvanije, a među njima su bili i saborski zastupnik Miomir Žužul te hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica.

XS
SM
MD
LG