Linkovi

Film tjedna: 'Hollywoodland'


Smrt Georgea Reevesa, zvijezde popularne televizijske serije "Superman", 1959. godine, rezultirala je trajnom holivudskom misterijom: je li to bilo samoubojstvo – kao što se tvrdi u službenom izvješću – ili ubojstvo? To je pitanje okosnica filma s Adrienom Brodyjem i Benom Affleckom u glavnim ulogama. Alan Silverman za nas je pogledao film "Hollywoodland".

U lipnju 1959. godine, George Reeves je pronađen mrtav, pogođen metkom u glavu. Vijest koja je objavljena na naslovnicama svih listova privlači pažnju jednog ne osobito uspješnog privatnog detektiva, Louisa Simoa, i samog željnog publiciteta.

Majka ubijenog glumca unajmi detektiva Simoa da otkrije ubojicu njezinog sina; ona, naime, smatra da se ne radi o samoubojstvu. Detektiv počinje otkrivati tragove koji ukazuju da se radi o 'prljavoj igri'. Tragove bi, međutim, neki moćnici radije zadržali neotkrivenima. Što dublje traga, to više Simo upoznaje i Reevesa, glumca koji nikad nije ostvario svoje glumačke ambicije, a, s druge strane, stalno je sumnjao da mu je uspjeh u kostimu Supermana došao zahvaljujući aferi koju je imao sa suprugom jednog od direktora filmskog studija.

Georgea Reevesa glumi Ben Affleck – kojemu ni samome nije strana neželjena pažnja tabloida, kao niti frustracije u vlastitoj karijeri. "Ono što sam posebno razradio u pripremi lika Georgea Reevesa – i ono gdje sam se i sam s njim poistovjetio – bio je osjećaj da nisi ona osoba koju javnost u tebi vidi; iz toga i proizlazi njegov osjećaj da ga svijet ranjava. Mislim da u njemu ima mnogo osobina s kojima se mogu poistovjetiti mnogi ljudi. Mislim da je u stvarnosti bio jedan vrlo zanimljiv čovjek koji je svoj život proživio intenzivno" - kaže Ben Affleck.

Adrien Brody tumači izmišljeni lik detektiva Louisa Simoa. On kaže da se, usporedno s odvijanjem filma, i njegov lik razvija i sazrijeva: "Simo je na početku potpuno apatičan prema većini stvari u životu. On si želi isto što i Reeves: više uspjeha i više poštovanja za ono što radi. Očekuje da će mu to donijeti i osjećaj zadovoljstva životom. No, kako traje istraga, on razvija izvjesnu sućut i razumijevanje života ... tako da, na koncu, i sam prerasta u zreliju, odrasliju ličnost."

Istraga dovodi našeg privatnog detektiva do nekih dokaza koji bi mogli potkrijepiti nekoliko različitih verzija Reevesove smrti. Dvosmislenost i neodređenost prisutne su u dobro odmjerenoj dozi, smatra Diane Lane, koja glumi Toni Mannix, stvarnu osobu, odnosno suprugu direktora filmskog studija s kojom je Reeves održavao ljubavnu vezu: "Mislim da je puno zanimljivije ako se zaključivanje ostavi svakom pojedinačnom gledatelju. I glumci koji su tumačili likove imali su svatko svoje mišljenje, pa tako mogu i gledatelji."

Redatelj Allen Coulter vjeruje da je rješenje misterije samoubojstvo-ii-ubojstvo manje važno od onoga što film "Hollywoodland" poručuje živima: "To je priča s poukom o traganju za slavom i o uvjerenju da ti život ništa ne znači dok ne postigneš izvjesnu vrstu slave."

U filmu "Hollywoodland pojavljuje se i engleski glumački veteran Bob Hoskins kao nemilosrdni direktor filmskog studija Eddie Mannix. Robin Tunney glumi mladu starletu koja je bila zaručena za Georgea Reevesa, i koja se nalazila u njegovoj kući u vrijeme njegove smrti. Prema scenariju Paula Bernbauma, "Hollywoodland" je bio snimljen na brojnim lokacijama gdje su se, prije pedesetak godina, i zbivali događaji opisani u filmu.

XS
SM
MD
LG