Linkovi

Louisiana - 'Hollywood South'


Jedan dio gospodarstva Louisiane ne samo da je prezivio uragan Katrina, vec raste i cvijeta. U prilogu Margaret Kennedy – kako je Louisiana postala vazan igrac u filmskoj industriji Sjedinjenih Drzava.

Na setu novog filma “All the Kings Men,” Svi kraljevi ljudi, mogli su se vidjeti svi uobicajeni elementi velike i vazne holivudske produkcije.

Jedina razlika je u tome da je film bio sniman u Louisiani, mjestu koje mnogi zovu “Hollywood South.”

U filmu glume Sean Penn i Kate Winslet, a radnja filma temelji se na jednom romanu iz politickog zivota Louisiane tijekom treceg desetljeca proslog stoljeca. Snimati na lokaciji ima, naravno, velikih prednosti. Ali drugi je razlog koji je ekipu doveo u Louisianu, u New Orleans, bio je – privlacne i unosne porezne olakšice, zajedno s raspolozivim i financijski dostupnim tehnickim talentom i pruzanjem podrske. U zadnje cetiri godine, Louisiana je postala trece najvece srediste filmske industrije u Sjedinjenim Drzavama, odmah iza Kalifornije i New Yorka.

Louisiana je ideju dobila od Kanade koja je, tijekom 90-ih godina, privlacnim poreznim inicijativama, privukla produkcijske kompanije iz Hollywooda.

Snimatelji filmova svoj novac trose kod lokalnih kompanija i nude posao mnogima, bilo tehnicarima bilo onima koji u filmu dobijaju uloge statista.

Alex Schott vodi guvernerov ured za film i televiziju. "Za saveznu drzavu, za njene radnike, to je jako vazno, jer u zadnjih nekoliko godina ostvarivali smo, u prosjeku, oko 40 milijuna dolara u Louisiani, govorim samo o ukupnoj svoti zaradjenih placa. Kad je u pitanju TV-serija, koja se snima osam, devet mjeseci, onda je to, za mnoge, gotovo puno radno vrijeme."

Bazen jedne stare njuorleanske srednje skole koristen je za snimanje filma “Pride,” Ponos. Radnja filma odvija se u Philadelphiji 70-ih godina, prica je to o jednom plivackom treneru koji vodi ekipu siromasne djece, iz gradskog sredista, do njihove konacne pobjede. Glavnu ulogu igra Terrence Howard.

Bogatstvo i raznolikost lokacija u Louisiani i njena blaga klima svidjaju se producentima. Polje secerne trske moglo bi biti bas negdje u Juznoj Africi. Jedna stara garaza bila je mjesto snimanja nove verzije filma “Dukes of Hazzard.”

Malcolm Petal na celu je Louisianinog Instituta za filmsku tehnologiju. Njegova kompanija pronalazi talente, sklapa ugovore i nudi lokacije poput jednog napustenog skladista. "Bez jednog privlacnog programa, gotovo je nemoguce financirati filmove i snimanje televizijskih emisija. Stoga je ova Louisianina inicijativa dobar nacin za vracanje neovisnog filma, u smislu produkcije, na tlo Sjedinjenih Drzava."

Institut radi na planovima za veliki i stalni objekt koji ce pruzati tehnicke usluge, bit ce u zgradi jednog skladista trgovinske cetvrti New Orleansa. Mjesto ce biti adaptirano kako bi moglo odoljeti mogucim poplavama.

New Orleans je poznat po svojim neobicnim grobljima i jos neobicnijim pricama o duhovima, pricama iz svijeta okultnoga. U filmu “Interview with the Vampire,” Razgovor s vampirom, Brad Pitt i Tom Cruise nasli su se u jednoj takvoj situaciji dok su snimali na jednoj pravoj plantazi. Snimanje je trajalo tjednima i bilo je potrebno puno slozene sminke i kompliciranih kostima.

Zeb Meyhew vlasnik je te plantaze – Oak Alley – inace vrlo popularne turisticke atrakcije. Posjetitelji iz New Orleansa na plantazu dolaze brodom, uz Mississippi. Ako filmska kompanija zeli koristiti plantazu, to je moze kostati, kaze on, do 40 tisuca dolara, ovisno o tome koliko snimanje filma narusava normalan biznis.

"Ovisi o aktivnostima i sto i koliko kane ciniti dok su ovdje. Dogodilo mi se da su dosli i rekli – hej, bit cete u filmu, bit cete zvijezda...nemojte nam previse naplatiti koristenje lokacije. Naucili smo, takodjer, jos u prvim danima, da filmska kamera moze lijepo uhvatiti ljepotu ovog mjesta, kroz kadrove drveca ili nekih drugih detalja, ponekad i ne znate da je sve snimano u Oak Alleyju" - objašnjava Zeb Mayhew.

Turizam je do nedavno bio glavni biznis New Orleansa, grada poznatog po hrani i glazbi. Turizam i njegova infrastruktura tesko su osteceni tijekom uragana. Prividni svijet filma i televizije pruza neke stvarne cekove, a to pomaze i gradu i saveznoj drzavi u procesu oporavka i obnove.

XS
SM
MD
LG