Linkovi

Protiv vojnih tribunala i odvjetnici i vodeći republikanci


Prijedlog administracije predsjednika Busha da se vodeći osumnjičenici za terorizam dovedu pred posebne vojne tribunale nailazi na žestok otpor ključnih republikanaca i vojnih odvjetnika koji kažu da «…neke od odredbi neće izdržati pomniju pravnu analizu niti učiniti dovoljno da se obnovi okrhana međunarodna reputacija Sjedinjenih Država» - navodi današnji New York Times. Među republikanskim senatorima koji se protive Bushovom prijedlogu su John McCain, Lindsey Graham i John Warner, koji kažu da zarobljenici moraju imati osigurana jamstva o poštenom suđenju. Demokrati, pak, kažu da će se pridružiti republikancima u Senatu, kada budu tražili alternativu planu Bijele kuće, koja će ponuditi veća prava za branjenike.

Vladini dužnosnici kažu, pod uvjetom da ostanu anonimni, tvrdi New York Times, da je odluka o prebacivanju visoko rangiranih osumnjičenika za terorizam iz tajnih CIA-jinih zatvora u vojni pritvor rezultat višemjesečne tajne debate na najvišoj razini američke vlade. Navodno je do te promjene došlo na insistiranje State Departmenta i Condoleezze Rice, dok su otpor pružali neki visoki vladini dužnosnici, uključujući i dopredsjednika Dicka Cheneya, koji se zalagao da osumnjičenici ostanu u tajnim CIA-jinim zatvorima.

Washington Post piše da je negdašnji drugi čovjek State Departmenta, Richard Armitage, nesmotreno otkrio ime agentice CIA-je Valerie Plame, u razgovoru s dvojicom novinara vođenom 2003.godine. Armitage je priznao da je to učinio. Nakon što je javno bilo objavljeno ime agentice, započeta je savezna istraga tko je dao ime novinarima, jer je zakonom zabranjeno davati u javnost takve podatke. Uglavnom, Richard Armitage se ispričao za svoju nesmotrenost izrečenu u razgovoru s novinarima Robertom Novakom i Bobom Woodwardom.

Inače, skoro tri godine vodi se istraga oko toga tko je unutar Bushove administracije bio izvor novinarima kako bi se utvrdilo je li netko namjerno to učinio kako bi se time kaznio suprug CIA-ne agentica, Joseph Wilson, koji je kritizirao Bushovu politiku zbog rata u Iraku. «Učinio sam što sam učinio. Doveo sam u nezgodan položaj mog predsjednika, mog državnog tajnika - u to je vrijeme to bio Collin Powell -, State Department, moju obitelj i bračni par Wilson. Svima se ispričavam zbog toga» - kazao je novinarima Armitage.

XS
SM
MD
LG