Linkovi

36. marijansko hodočašće američkih Hrvata


U Washingtonu se ovog vikenda održava 36. marijansko hodočašće američkih Hrvata koji se svake godine u ovo vrijeme okupljaju u glavnom gradu SAD. Tim povodom, Ivica Puljić je razgovarao s Damirom Stojićem, župnikom hrvatske katoličke misije u Washingtonu.

Ivica Puljić: Možete li nam iznijeti neke pojedinosti ovogodišnjeg skupa?

Damir Stojić: Prije 36. godina prvo hodočašće organizirala je CCU, Hrvatska katolička udruga Amerike i Kanade i zamisao je bila da se svi Hrvati Sjeverne Amerike skupe na jednom mjestu. Odlučili su se za Washington zbog nacionalne bazilike koja je sedma najveća crkva na svijetu i najveća na ovom kontinentu. Mi Hrvati imamo svoj udio u ovom mozaiku američkog katoličanstva.

Ivica Puljić: Tko će doći iz Hrvatske? Prošle godine stigao je kardinal Bozanić.

Damir Stojić: Misu će propovijedati i voditi prof. dr.Željko Tanjić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Bio je običaj da jedan od biskupa dođe svakih pet godina. Tako smo imali kardinala Kuharića, kardinala Bozanića, bio je i biskup Komarica . Dakle, svakih pet godina dođe biskup, a drugih godina pozovemo svećenika ili jednog od domaćih američkih svećenika. Jedne godine imali smo kardinala Theodorea McCarricka. Naime, biskup Komarica nije mogao doći zbog ratnog stanja i kardinal McCarrick, tadašnji washingtonski nadbiskup predvodio je misu.

Ivica Puljić: I još da kažemo da će na ovogodišnjem hodočašću biti najviše vjernika iz New Yorka i Ohioa..

Damir Stojić: Tako je najavljeno. Najviše hodočasnika dolazi sa Manhattana i Astorije, očekujemo veliki dolazak iz Ohioa, iz Clevelanda, te jedan veći broj vjernika koji ne dolaze u organiziranom aranžmanu, ali budući da tamo vodim misu svaki mjesec znam da će ih velik broj doći osobnim vozilima jer je relativno blizu, nekih dva sata vožnje.

XS
SM
MD
LG