Linkovi

Uspomene na fotografiju 'A Great Day in Harlem' - 'svake godine sve slađe'


Sa svakom godinom koja prolazi, uspomena na fotografiju snimljenu jednog vrućeg dana u kolovozu 1958. u New Yorku postaje sve slađa.

Jednog vrućeg, sparnog dana u njujorškom Harlemu, stepenice pred zgradom u 126. ulici poslužile su kao pozadina za fotografiju na kojoj su se našla najveća imena jazza. Njih 57 okupilo se tamo u 10 sati ujutro za slikanje. Mladi fotograf Art Kane na zadatku za magazin Esquire, nije moga vjerovati koliko se glazbenika pojavilo, i to za čudo i na vrijeme!. Još je iznenađenija bila snimateljica Jean Bach, koja je snimila dokumentarac o tom fotografiranju, pod nazivom 'A Great Day in Harlem', nominiranom za Oskara.

Jean Bach: Čini se da su zaista počeli u 10 sati, neki su rekli da nisu ni znali da postoji i 10 ujutro, a ne samo 10 navečer, nisu mogli vjerovati da je tako rano. Kad se sunce podiglo, prešli su na drugu stranu ulice pred gotovo istu kuću. Svidjela im se ideja stepenica na kojima su se mogli poredati tako da ničije lice nije pokriveno.

No jedno lice je ipak opstalo skriveno, ono trubača Roya Eldrigea.

Jean Bach: Roy je jako impresionirao Dizzy Gilespia, i Dizzy je uvijek izvodio štoseve s njim. U ono vrijeme svi trubači su bili ludi za Royom Eldrigeom, i Dizzy nije bio iznimka. Malo ga je zafrkavao, a Roy se okrenuo da mu nešto kaže na što je Dizzy isplazio jezik. Tako se na fotografiji Royeva glava vidi na pola straga a napola iz profila. Kad se film pojavio odlično je primljen svugdje u svijetu. U svakom gradu gdje je igrao napravljena je slična fotografija, lokalni glazbenici bi se slikali na sičan način. Na »A Great Day in Harlem», fotografiji su svi poznati glazbenici iz tog vremena, uglavnom iz New Yorka. No sad imamo slične fotografije iz cijelog svijeta, uključujući i onu iz Amsterdama, što me posebno zabavlja jer se njihova isto zove samo je Harlem napisan s dva slova a, kako je i ime jednog kvartu u Amsterdamu.

Novi DVD 'A Great Day in Harlem' sačinjava originalni jednosatni dokumetarac, uz pet novih segmenata, među kojima su i prilozi o svih 57 glazbenika s fotografije.

XS
SM
MD
LG