Linkovi

Dodjela nagrada zaklade MacArthur


MacArthur Foundation, zaklada poznata po godisnjem dodjeljivanju svojih “grantova genijalnima,” dodjeljivanju novcanih nagrada pojedincima izuzetne kreativnosti i originalnosti, od sada ce grantove odobravati i malim, neprofitnim organizacijama, skupinama koje se razlikuju po svojim profilima, skupinama koje se nalaze u raznim zemljama, ali koje su, po rijecima predsjednika zaklade, na kriticnoj tocci svog razvoja pa ce im novcana nagrada biti od velike koristi, isto tako i priznanje koje ona sa sobom donosi.

Iskustva Nigerijca Innocenta Chukwume s policijom njegove zemlje datiraju iz 80-ih godina kad je Innocent, kao studentski aktivist, proveo u zatvoru 30 dana. Bilo je to 1988.godine. Innocent je iz prve ruke vidio uzasne uvjete u zatvoru, osobno iskusio zatvorski sistem Nigerije. Ali ono sto je, zapravo, ostavilo jos veci utisak na njega bili su slobodni i otvoreni razgovori sa strazarima o njihovim iskustvima.

"Upoznao sam tako i drugu stranu policije i zatvorskih duznosnika i to me je navelo da se prihvatim posla."

U sijecnju 1998, osnovao je zakladu CLEEN, centar za izobrazbu policajaca, izobrazbu koja promice postivanje ljudskih prava i suradnju izmedju policije i drustva.

"Rade s policijom, ali i prate njene aktivnosti. Ono sto je u tome zanimljivo, to je da ne stoje po strani i samo njen rad kritiziraju nego doista nastoje raditi zajedno s njima, sa svim njenim elementima, kako bi im pomogli da sto bolje obavljaju svoj posao." ....kaze Jonathan Fanton, predsjednik zaklade MacArthur koja je zakladu CLEEN upravo imenovala jednim od devet dobitnika svoje nove nagrade za kreativnost malim, neprofitnim skupinama.

"Nagrada se dodjeljuje na cijelom podrucju naseg djelovanja, ukljucujuci Sjedinjene Drzave. Ali izvan Sjedinjenih Drzava, u zemljama koje prolaze kroz tranzicijsko razdoblje s autoritarne vladavine u demokratsko drustvo, dobitnik je cesto neovisna organizacija, ne-vladina organizacija, koja predvodi u tom procesu prijelaza, i to je, po mojem misljenju narocito vazno."

Medju drugim zemljama cijim organizacijama je dodjeljena nagrada zaklade MacArthur nalaze se Indija, Meksiko, Peru i Rusija. Po rijecima Jonathana Fantona, nagrada ruskoj skupini pod imenom Neovisno vijece za zakonsku ekspertizu dosla je u pravi cas ozbirom na nedavno uvodjenje zakona u Rusiji kojim se ogranicavaju rad i aktivnosti ne-vladinih skupina. Mnoge takve skupine u Rusiji, kaze Fanton, posebno su ranjive jer svoje radne prostore iznajmljuju od vladinih agencija i stoga su izlozene njihovom utjecaju i pritiscima.

Ono sto je, po mojem misljenju, vrlo zanimljivo, dodaje predsjednik zaklade MacArthur - Neovisno vijece za zakonsku ekspertizu novcanu je nagradu iskoristilo za kupnju vlastitog stalnog ureda. Oni koje zanima dobijanje MacArthur nagrade, ne mogu se sami za nju prijaviti, vec ih nominiraju oni koji rade u MacArthuru. Zaklada svoje grantove dodjeljuje u 65 zemalja. Njene nagrade za kreativnost iznose od 250 do 500 tisuca dolara i one ovise uglavnom o velicini organizacije.

"Ne radimo po sabloni, zelimo slusati i cuti sto organizacija ima za reci, zelimo sve saznati i onda vidjeti kako im mozemo pomoci."

Jedan od americkih dobitnika nagrade organizacija je pod imenom North Lawndale Employment Network koja vodi urbani projekt pcelarenja i proizvodnje meda i tako, u Chicagu, uposljava bivse zatvorenike i one koji imaju niska primanja. Jos jedan dobitnik nagrade organizacija je Knowledge Ecology International koja radi na popustanju zakona o patentima, zakona zbog kojih su cijene nekim osnovnim lijekovima previsoke da bi ih sebi mogli priustiti oni u nerazvijenim zemljama. James Love iz te organizacije pozdravlja priznanje koje zaklada MacArthur, uz svoje grantove genijalcima, sada dodjeljuje i novcane nagrade neprofitnim organizacijama.

"Mislim da mnogo toga sto se u svijetu sada dogadja zahtjeva kolaborativne napore, angaziranje organizacija, a ne samo pojedinaca. Dobro je nagraditi organizacije jer nista se ne postize bez tih zajednickih napora."

Dodjela novih nagrada zaklade MacArthur bit ce odrzana u Chicagu, tijekom listopada.

XS
SM
MD
LG