Linkovi

Sve veće zanimanje Amerikanaca za "jako malim kućama"


Prema najnovijim vladinim izvješćima, tržište nekretnina u Sjedinjenim Državama se smiruje. Međutim, graditelji govore o mini-boomu potražnje za jednom posebnom vrstom kuća - sve je veće zanimanje za kategoriju takozvanih "jako malih kuća".

Na vrhuncu potražnje na tržištu nekretnina dominirale su do nedavno velike kuće vrijedne preko milijun dolara. Međutim danas kad velik broj tih takozvanih McMansiona teško nalazi kupca, graditelji govore o novom trendu malih kuća s dostupnim cijenama. Libby Crawley htjela je prodati svoju kuću od 250 četvornih metara, i zamijeniti je za nešto manje ali nije ni slutila da će na kraju završiti u minijaturnoj kući. "Kad sam se prvi put dovezla pogledati kuću učinila mi se premalom, te da u nju jednostavno ne mogu ni stati".

Sa svega 65 četvornih metara, «mikrokuća» gospođe Crawley je jedva trećine veličine prosječne američke kuće. Međutim, Libby kaže da ne samo da se taj prostor pokazao dovoljno velik za njene potrebe, već je tu bilo i drugih iznenađenja, kao što su minimalni troškovi za grijanje i klimatizaciju. Premda «mikrokuće» imaju vrlo mali udio u ukupnom broju novoizgrađenih stambenih objekata, graditeljske firme kažu da je to jedan od najbrže rastućih trendova u izgradnji.

Tvrtka V2 World pravi montažne kuće veličine 67 četvornih metara, koje - zajedno sa svim namještajem i kućanskim aparatima - koštaju manje od 150 tisuća dolara, što je privlačna cijena za štedljivog kupca. Dizajner Joe Herzog objašnjava da je tajna uspjeha u tome da se malu kuću dizajnira tako da njen vlasnik ima dojam da živi u velikoj kući. "Poanta je u efikasnoj uporabi prostora. Nije samo riječ o veličini soba već se radi i o stvarima kao što je veličina ladica".

Nakon što je u svojoj novoj kući provela više od godinu dana, Libby Crawley priznaje da to nije za svakog. "Mislim da je to samo za one koji vole živjeti jednostavnim životom. Za mene što se tiče kvalitete života to uopće nije bila nikakva žrtva".

Udruga malih kuća, koja se bavi promidžbom malih stambenih rješenja, kaže da je od osnutka te udruge 2002-ge godine izgrađeno oko tisuću kuća manjih od 50 četvornih metara.

XS
SM
MD
LG