Linkovi

SAD tvrde da Iran pomaže pobunjenike u Iraku


Glasnogovornik američkih oružanih snaga izjavio je da postoji jasan dokaz da Iran direktno pomaže neke pobunjeničke skupine u Iraku. Takav komentar uslijedio je nakon najsmrtonosnijeg mjeseca za civile u Iraku od invazije na tu zemlju 2003. godine. Opširnije u prilogu Roberta Raffaelea.

U bagdadskoj četvrti al-Mashtal prošlog četvrtka vidjele su se poznate scene koje podsjećaju na iračku pobunu: spaljeni automobili, ranjenici koje se žurno prebacuje u bolnicu te američki i irački vojnici koji raščišćavaju uništeno nakon još jednog samoubilačkog bombaškog napada. U ovom napadu automobil-bomba je eksplodirao oko stotinu metara od policijske postaje al-Rashad, usmrtivši dvojicu civila i ozlijedivši najmanje pet drugih. Sektaško nasilje u Iraku kulminiralo je u srpnju s gotovo tri i pol tisuće poginulih civila po čemu je taj mjesec najsmrtonosniji od invazije na tu zemlju u ožujku 2003. godine.

Američki i irački dužnosnici optužili su strane borce, posebno one koji dolaze iz Jordana i Sirije, da igraju najveću ulogu u krvoproliću. Sada američki vojni dužnosnici kažu da postoji nedvojbeni dokaz da je Iran izravno umiješan u međuvjersko nasilje. Brigadni general Michael Barbero iznio je takvu optužbu na konferenciji za novinare u Pentagonu. Prema njegovim riječima, američki vojnici u Iraku nisu imali izravan kontakt s iranskim borcima, no on drži da postoji jasna veza između nasilja i Teherana. "Iran je definitivno destabilizirajući čimbenik u Iraku. Vjerujem da je neosporno da je Iran odgovoran za uvježbavanje, financiranje i opremanje nekih od šiitskih ekstremističkih skupina i osiguravanje suvremenih eksplozivnih naprava".

General Barbero odbio je reći kakvu bi politiku Sjedinjene Države trebale primijeniti zbog iranske povezanosti sa zbivanjima u Iraku. On je ipak dometnuo da bi bilo kakva vojna akcija, kojom bi se htjelo prekinuti utjecaj Teherana, bila dugotrajna i složena. "Radi se o inteligentnom i besšćutnom neprijatelju koji bi se vrlo brzo prilagodio našim mjerama. Neprijatelj ima utjecaj u Iraku i mi se moramo paralelno prilagođavati situaciji što i činimo".

General Barbero je ohrabren rezultatima koje postižu iračke snage sigurnosti. On kaže da su Iračani odgovorni za dvije trećine sigurnosnih zadataka u Bagdadu. No unatoč onome što on naziva pozitivnim znakovima general Barbero kaže da je on oprezni optimist po pitanju iračkog napretka ka stabilnoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG