Linkovi

New Orleans jednako ranjiv na uragane kao i prije Katrine


Američka udruga građevinara objavila je ovih dana izvješće o problemima s branama i crpkama u New Orleansu, koji su doveli do poplavljivanja grada po prolazu uragana Katrina, prije točno godinu dana. Građevinari kažu da je grad i dalje ranjiv pred sličnim nepogodama, te pozivaju sve razine vlasti da hitno razrade adekvatnu obranu grada, čiji se prilični dio nalazi ispod razine mora.

Panel stručnjaka Američke udruge građevinara izradio je preporuke u deset točaka za nadilaženje problema u zaštiti New Orleansa od poplava. Jedan od glavnih problema – kažu oni – krije se u činjenici da grad štiti nekoliko različitih sustava, od kojih je svaki pod jurisdikcijom drugih vlasti. David Daniel, član panela koji predaje građevinarstvo na Sveučilištu Teksasa, u Dallasu, kaže da su se politički čelnici uvijek opirali ideji da obrambeni sustav grada bude jedinstvenim, s jednom nadležnom i odgovornom osobom na čelu. No, on kaže da je upravo to potrebno. "Ne vidim da postoji politička volja da se nekoga zaduži za to i proglasi odgovornim. Međutim, ponavljam – i to naglašavam! – da ne vjerujem da će sustav funkcionirati sve dok ne bude postojala odgovorna osoba. Alternativa je – opasnost od ponovne katastrofe u budućnosti".

Član panela je bio i umirovljeni inženjer građevinarstva i stanovnik New Orleansa Thomas Jackson. On kaže da, ako se različiti vladini dužnosnici ne budu okupili i zajedno poradili u skladu s preporukama, grad bi mogao biti uništen nekom budućom olujom. "Uvjeren sam da, ako se grad ne bude usredotočio na rizik života u obalnom području kamo redovito stižu uragani, taj grad neće postojati. Mislim da treba razmišljati o mogućnostima koje se još ni nisu dogodile".

Jackson kaže da različite vladine službe na području New Orleansa moraju usko surađivati, uz pomoć savezne vlade - putem Inžinjerske jedinice američke vojske, koja gradi brane -, kao i drugih agencija. Rad vojnih inžinjeraca tijekom protekle godine našao se na meti kritika mnogih žitelja New Orleansa, koji ga ocjenjuju neadekvatnim. David Daniel kaže da je rad inžinjeraca bio usredotočen na obnovu i popravak brana, a ne nužno i na njihovo poboljšanje. "U osnovi, mi smo samo nadomjestili uništene brane, ali ih nismo nadgradili. Sustav je manje-više isti kakav je bio prije Katrine. Prema tome, i ranjivost sustava je ista kakva je bila prije".

Thomas Jackson kaže da nema povjerenja u sadašnji sustav brana i nada se da će dužnosnici poslušati pozive da brane budu značajno poboljšane. U međuvremenu, gradske su vlasti postavile nova pravila evakuacije u slučaju budućih opasnosti od uragana. Članovi panela građevinara slažu se da je za sada to najbolji odgovor. David Daniel podsjeća da je New Orleans ustvari bio pošteđen najgoreg mogućeg udara Katrine, jer se uragan kretao istočno od grada.

Pa ipak, brane su popustile na više od 50 različitih mjesta. Da se našao na izravnom udaru uragana – kaže Daniel – grad bi doživio još goru sudbinu. "To znači da je jedino pitanje 'kada', a ne 'ako'. Moramo se pripremiti za takvu, goru opciju; moramo koristiti proračune za potencijalni udar još jačih uragana i to na različitim mjestima. To je za ovaj grad realna i vrlo akutna opasnost".

David Daniel kaže da tehničke sposobnosti da se zaštiti New Orleans postoje. Ono što je još potrebno je politička volja da se to i napravi.

XS
SM
MD
LG