Linkovi

Sudan optužuje američkog novinara za špijunažu


Američki novinar Paul Salopek, dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo, optužen je za špijuniranje u sudanskoj regiji Darfur, lažno izvještavanje, te ulazak u Sudan bez vize. On, njegov vozač i njegov prevodilac - obojica državljani Čada - privedeni su pred sud u glavnom gradu Sjevernog Darfura, El Fashiru. Njegov se odvjetnik izborio za odgodu sudskog procesa do 10. rujna. Paul Salopek je dopisnik za mjesečnik National Geographic i list Chicago Tribune. U vrijeme kada je bio uhićen, početkom kolovoza, on je radio na članku o regiji Sahel subsaharske Afrike za potrebe časopisa National Geographic.

Organizacije za zaštitu slobode tiska kažu da je Sudan zloglasan po gušenju slobodnog izvještavanja u tisku. Domaći novinari izloženi su zlostavljanju i zatvaranju ukoliko izvješćuju o nečemu što ne odgovara vladi, tvrdi organizacija Sudan Organizatin Against Torture, sa sjedištem u Britaniji. Od stranih se novinara traži da prije putovanja u Darfur pribave putne dozvole u Kartumu. Sudan često odugovlači ili odbija izdati takve dozvole, što navodi neke novinare da uđu u Darfur potajno, iz Čada.

Nedavno je slovenski predsjednički izaslanik Tomo Križnar u Sudanu osuđen na dvije godine zatvora pod optužbom da je špijunirao. I Križnar je ušao u Darfur iz Čada, te bio uhvaćen da fotografira prizore u toj regiji.

XS
SM
MD
LG