Linkovi

Oslobođena dvojica novinara televizijske mreže Fox


Dvojica novinara američke televizijske mreže Fox, otetih u Pojasu Gaze, danas su oslobođena. Američkog reportera Steve Centannija i novozelandskog kamermana Olafa Wiiga palestinski militanti su oteli prije gotovo dva tjedna.

Po oslobađanju, dvojica novinara su se susrela s palestinskim premijerom Ismailom Haniyehom i izrazila nadu da njihove nevolje neće obeshrabriti druge novinare od dolaska u Gazu.

Centanni je izjavio da su ih otmičari tretirali vrlo grubo, te da su proveli svoje zatočeništvo u jednoj garaži u Gazi, s rukama zavezanim iza leđa. On i Wiig – kako je rekao – bili su natjerani pod prijetnjom smrti da izjave – između ostalog – da su se preobratili na islam. Video snimka te izjave bila je objavljena samo nekoliko sati prije nego što su pušteni na slobodu.

Palestinski dužnosnici osudili su otmicu koju je izvela ranije nepoznata skupina Brigade svetog džihada, tražeći od Sjedinjenih Država da oslobodi sve muslimanske zatvorenike. Palestinski premijer Haniyeh, iz militantne skupine Hamas, rekao je da otmičari nisu povezani s al-Qaidom.

XS
SM
MD
LG