Linkovi

Na sjeveroistočnoj obali SAD riba gotovo izumrla


Prema davnoj legendi, ribe poput bakalara i grgeča je u vodama Sjevernog Atlantika uz obalu američkih saveznih država Nove Engleske bilo toliko puno da su ih ribari gotovo mogli lopatama vaditi iz mora. Danas, stanje je potpuno suprotno – ribe gotovo nema i to sve zahvaljajući prekomjerno ribarenju.

Toplo je i pomalo vjetrovito jutro u mjestu Stonington, državi Maine, čiju popupulaciju čini oko 1500 stanovnika. Na doku u luci, stoji zamišljeni ribar prosjede brade gledajućoi otvoreno more. Nekada je s tog mjesta u ribolov odlazilo na tisuće ribolovaca koji su svoj ulov tražili u hladnim vodama Sjevernog Atlantika, dok danas to isto čini tek nekoliko desetaka. Glavni ulov je uglavnom bakalar. "Zovem se Ted Ames – ribar sam i sezonski istraživač iz mjesta Stontington. Bavim se istraživanjem povijesnih osnova ribarske ekologije, prvenstveno ulova bakalara i njihovog odnosa prema drugim živih organizama u morskom lancu. U svojih 20-25 godina ribarenja bavio sam se lovom i na bakalara i na list, no kako danas stvari stoje izgleda da smo ulovili sve što se moglo!"

Nagli pad u ulovu ribe uz obalu države Maine bio je neizbježan, no kako napominje Ted Ames ne mora biti i stalan. Nekada je ulov jastoga bio također doveden u pitanje, no uvođenjem striktnih pravila o dozvoljenoj veličini i vrsti jastoga, situacija se popravila i lov se nastavlja. Na upit zašto ribari nisu slijedili taj primjer kad se radi o ulovu ribe, Ames je rekao: "Ribari koji danas opstaju u svojoj profesiji su oni koji su vrlo mobilni i čiji ulov je jako visok zahvaljujući njihovim brodovima koji su opremljeni i spremni za dugoročan boravak na moru. Tehnologija koju posjeduju znatno pospješuje vrijeme ulova od potrebnog da se riba stigne omrijestiti".

Kao i svaki ribar, tako je i Ted Ames uvijek težio doći do saznanja o tome gdje se riba krije kako bi se zagarantirao siguran i bogat ulov. Bio je poznat i po svom interesu u znanost, odnosno ekologiju oceana i biokemiju, a 2005. godine primio je i novčanu nagradu za svoja istraživanja. "Na moru se konstantno nešto mijenja i mi smo svi dio toga. Dok ne doživite svitanje i zalazak sunca na pučini ili prođete kroz olujno nevrijeme, ili pak ne uhvatite veliku mrežu ribe, ne možete cijeniti fundametalnu činjenicu kojom bi sami sebi odali priznanje u sposobnost stvaranja zarade za čitavu svoju obitelj. Bila bi velika šteta to znati, ali propustiti".

250 tisuća dolara nagrade koju je Ted Ames dobio za razvoj svog istraživanja omogućilo mu je nastavak daljnjeg istraživanja na polju mrijesta i migracije riba koje otvara nove nade u poboljšanje ribolovstva na sjeveroistoku Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG