Linkovi

Web stranica tjedna: od Hubblea do učionica


Naše današnje odredište u kibernetskom prostoru je web stranica koja koristi slike s teleskopa Hubble u svrhu podučavanja znanosti.

"Web stranica 'Amazing Space' kreirana je kako bi koristila slike i podatke koje šalje svemirski teleskop Hubble i predstavila ih u učionicama osnovnih i srednjih škola, pa čak i vrtića." kaže Bonnie Eisenhamer, voditeljica odjela za obrazovanje u Institutu Space Telescope Science, kreatoru web stranice amazing-space.stsci.edu.

Kako je ta web stranica dizajnirana za djecu srednjoškolske i mlađe dobi, tako ona uključuje i čitav niz aktivnosti za učenje o svemiru, ali i o znanosti općenito. Mnogoštošta se na toj web stranici može pročitati, ali i naučiti koristeći interaktivna pomagala. "Ta pomagala omogućuju interaktivno korištenje podataka i slika s teleskopa Hubble. Recimo, možete gurnuti komet prema Jupiteru i vidjeti hoćete li ga pogoditi ili ne, koristeći primjenjive znanstvene koncepte. Dakle, djeca se aktivno angažiraju učeći znanost," kaže Bonnie Eisenhamer.

Mnogima je zabavna i opcija animiranog prikaza noćnog neba za svaki mjesec u godini. 'Amazing Space' nudi čitav niz resursa i učiteljima i nastavnicima koji u svoje učinice žele unijeti najnoviju znanost iz stvarnog svijeta. "To je aktuelna znanost koja će se u udžbenicima pojaviti tek za tko zna koliko vremena … ako uopće. Na taj se način i čitav sustav školskog podučavanja prožme svježim razmišljanjem," ističe Eisenhamer. Najnoviji astronomski podaci i slike na web stranici Amazing Space pomažu učiteljima i nastavnicima, a zabavljaju učenike.

XS
SM
MD
LG