Linkovi

Iran spreman na "ozbiljne" pregovore o nuklearnom pitanju


Iran je predao svoj službeni odgovor svjetskim silama na paket stimulacija koji je ponuđen kako bi se ublažila strahovanja glede nuklearnog programa Teherana. Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Larijani predao je pismeni odgovor izaslanicima u Teheranu koji predstavljaju pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke. Pojedinosti iranskog odgovora nisu još objavljene. Iranski dužnosnici su priopćili da su spremni započeti – citiramo – "ozbiljne" pregovore o nuklearnom pitanju. Međutim, jučer je vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio da je njegova zemlja donijela odluku i da će nastaviti putem razvijanja nuklearne energije. Još je jednom odbacio da Iran ima bilo kakve planove za razvijanje nuklearnog oružja.

Američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton izjavio je da će iransko odbijanje obustave obogaćivanja urana voditi do toga da Sjedinjene Države zatraže od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da uvedu sankcije protiv Teherana. "Mogu prihvatiti vrlo darežljivu ponudu stalnih članica Vijeća i Njemačke. Ako su to učinili, postoje mogućnosti za drugačiju vrstu odnosa sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Ukoliko ne prihvate taj plan, mi smo jasno dali do znanja da će njihova nespremnost na odustajanje od nuklearnog oružja dovesti do toga da Sjedinjene Države zatraže uvođenje gospodarskih sankcija".

Predsjednik Bush je uoči iranskog objavljivanja odluke upozorio da bi Iran mogao postati još veći problem ukoliko se domogne nuklearnog naoružanja. On je takodjer optužio Teheran za širenje nestabilnosti diljem Srednjeg istoka, što bi moglo imati utjecaja i na Sjedinjene Države."Shvaćamo li da neuspješne države Srednjeg istoka predstavljaju izravnu opasnost i po sigurnost naše zemlje? I drugo, hoćemo li nastaviti pomagati reformatorima u njihovom razvoju slobode kako bi se porazila ideologija koja ne vjeruje u slobodu?"

Američki je predsjednik sam na to pitanje odgovorio potvrdno, rekavši da će Sjedinjene Države ostati angažirane na Srednjem istoku sve dok on bude predsjednik. Gospodin je Bush ponovo odbacio pozive na američko povlačenje iz Iraka, tvrdeći da bi povlačenje bilo shvaćeno kao američko odustajanje od namjere da promijeni uvjete u kojima nastaje terorizam, te bi se stvorilo sigurno uporište za teroriste koji bi iz tog područja mogli pokretati napade.

XS
SM
MD
LG