Linkovi

Italija spremna preuzeti zapovjedništvo nad misijom UN-a u Libanonu


Izaslanik Ujedinjenih naroda za Srednji istok Terje Roed Larsen je izjavio da će situacija na jugu Libanona ostati krhka još najmanje dva tri mejseca, koliko će trebati libanonskim i međunarodnim snagama da ispune tzv. sigurnosni vakum u tom području. U međuvremenu je talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema izjavio da bi njegova zemlja mogla uputiti i do tri tisuće vojnika u sastav mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu, pod uvjetom da Izrael poštuje prekid vatre. Do ove izjave talijanskog ministra dolazi u interviewu koji je danas objavljen u listu La Repubblica. Rekao je da je ispravno tražiti od Hezbollaha da položi oružje, međutim, Italija ne može poslati svoje vojnike dok izraelska vojska "nastavlja s otvaranjem vatre".

Za petak je sazvan izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU na temu slaganja europskog kontigenta UN-ovih plavaca za Libanon. Očekuje se da će zemlje insistirati na većem doprinosu vojnika s tim da je prva na udaru političkih pritisaka Francuska izdvojivši tek 200 umjesto obećanih dvije tisuće mirotvoraca, makar dok ne bude uvjerena da će vojnike slati u akciju s preciznim uputama o djelovanju.

Mandat muči i sve ostale, "od UN-ove rezolucije očekujemo specifičan mandat, specifičan sadržaj i veoma jasnu definiciju poslova", objasnio je talijanski premijer Romano Prodi uvjete pod kojima će njegova zemlja ući u mirovnu operaciju, dijeleći ovim dvojbe s ostalim potencijalnim sudionicima mirovne misije. Francuski dnevnik Le Monde objavio je navodni UN-ov dokument s opisom mandata mirovnih snaga. "Vrlo ograničenog mandata", upozoravaju sugovornici – visoki časnici francuskih oružanih snaga. Mandat plavcima ne daje previše ovlasti do li nadzora i prava na samoobranu i to je osnovni razlog zašto je Francuska za sada zastala na simboličnom doprinosu.

Ponuđno neće nikoga zadovoljiti – UN-ov nacrt mandata ističe da je narav mirovnih trupa primarno obrambena ali autorizira upotrebu sile u krajnjoj nuždi i proporcionalno. Trupe će biti locirane uz "plavu crtu" razgraničenja, rijeku Litani, upotreba sile dozvoljena je radi neprijateljskih akcija i hitne zaštite civila, "plavci" neće ići u potragu za naoružanjem niti razoružavati Hezbollah. Otkriju li oružje zadatak im je pozvati libanonsku armiju čiji je razoružavanje zadatak a nemaju ni načina zaustaviti akcije izraelske armije na civilno stanovništvo.

Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o okončanju sukoba između Hezbollaha i Izraela poziva na pojačavanje sadašnjih mirovnih snaga svjetske organizacije na jugu Libanona tako da bi njihov ukupan broj mogao iznositi i do 15 tisuća. Izraelski komandosi izvršili su napad u subotu u libanonskoj dolini Bekaa, koju su Ujedinjeni narodi nazvali kršenjem prekida vatre.

XS
SM
MD
LG