Linkovi

Rak prostate - ponekad bolje čekati nego liječiti


Rak prostate drugi je najčešći oblik raka među muškarcima u razvijenim zemljama. Rak prostate liječi se operativno ili zračenjem. No jedno novo istraživanje pokazuje da kod nekih muškaraca čiji se rak sporo razvija možda uopće nije potrebna nikakva terapija.

Istraživanje pokazuje da muškarci kojima je dijagnosticiran rak prostate ne moraju poduzeti trenutnu akciju po tom pitanju. Stručnjaci sa Sveučilišta Johns Hopkins iz Baltimorea tvrde da gotovo polovina muškaraca u dobi preko 60 godina možda nikada ne bi ni doznala da imaju rak prostate bez testa krvi i biopsije.

Za većinu starijih muškaraca, kojima je dijagnosticiran manji rak, najbolji pristup je da se pričeka, kaže dr. John Wei, sa Sveučilišta Michigana: "Nitko ne voli ideju da živi s rakom prostate zato jer svi pomisle da će umrijeti od toga. Istina je da većina oboljelih od raka prostate neće umrijeti."

53-godišnji David Alsasser kaže da se podvrgava PSA testu svaka tri mjeseca, a biopsiji svake dvije godine: "Mislim da sam, na temelju savjeta s liječnicima, donio dobru odluku koja se za mene pokazala odličnom."

Gotovo 40 posto muškarca koji su sudjelovali u istraživanju i koji imaju dobre izglede da odgode tretman, ipak su se odlučili za operaciju ili zračenje. Liječnici priznaju da se radi o teškom izboru kad nema jamstava da rak kasnije neće prerasti iz blažeg oblika u nešto ozbiljnije.

XS
SM
MD
LG