Linkovi

SAD i EU žele uvid u dodatne podatke o putnicima u avio-prometu


New York Times javlja da se američki i europski dužnosnici pokušavaju domoći novih sredstava za otkrivanje terorista te da žele doći u posjed dodatnih podatka o putnicima na međunarodnim letovima, uključujući plan leta, osobne informacije i podatke o plaćanju avioniskih karata.

Objavljujući takav prijedlog američki ministar za domovinsku sigurnost, Michael Chertoff, izjavio je da bi Sjedinjene Države bile u prilici tragati ne samo za poznatim teroristima, čija se imena nalaze na posebnom popisu, već i za putnicima koji su možda povezani s teroristima.

Europski čelnici, piše New York Times, razmatraju traženje pristupa istoj bazi podataka koja često sadrži i podatke o kreditnim karticama, adresu elektronske pošte, brojeve telefona te informacije o rezervacijama hotela i rentiranju automobila.

Christian Science Monitor donosi članak o neraspoloženju u Teksasu situacijom s bivšim stanovnicima New Orleansa koji su se nastanili u području Houstona nakon uragana Katrina prije godinu dana. Houston je primio najvećio dio stanovnika New Orleansa od kojih je se u tom području nalazi njih oko 150 tisuća.

Budući da mnogi od njih nisu zaposleni, teksaške vlasti ukazuju na financijsko opterećenje koje izbjeglice iz New Orleansa predstavljaju za lokalne vlasti te traže nastavak financijske pomoći savezne vlade. U istraživanju agencije Galup, koja će biti objavljena početkom rujna, navodi se da 59 posto ljudi iz New Orleansa nema posao, a 41 posto ih živi u domaćinstvima čiji je prihod manji od 500 dolara, navodi Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG