Linkovi

Sateliti mijenjaju način predavanja u školama


Sateliti su unijeli revolucionarne promjene u globalnim komunikacijama. No, nastavnici i profesori kažu da sateliti isto tako mijenjaju i način nastave znanstvenih predmeta, predstavljajući učenicima i studentima slike i znanstvene podatke koji stižu iz svemira. U Los Angelesu znanstvenici i pedagozi nedavno su prisustvovali konferenciji strukovne udruge 'satelitskih nastavnika'.

Stotine satelita u svakom trenutku šalju natrag na Zemlju slike njezinih vremenskih prilika; profesorica pedagogije Paula Arvedson kaže da nastavnici koriste te podatke kako bi svoje učenike uveli u svijet stvarne znanosti.

"Bavimo se oceanima, morskim strujama, toplinom voda, te vremenskim uvjetima. Potom to povezujemo s poljoprivrednim faktorima, stanjem usjeva i slično."

Jedan od studentskih projekata je praćenje života u moru u obližnjoj Santa Monici, koristeći satelitske podatke. John Moore, predsjednik Udruge satelitskih nastavnika, predaje prirodne znanosti u srednjoj školi u Medfordu, u saveznoj državi New Jersey. On kaže da je udruga satelitskih nastavnika upravo i bila osnovana s ciljem da nastavnike i učenike upozna sa Zemljom onakvom kakva se može upoznati iz svemira.

Godine 1988, kada je udruga bila osnovana, nastavnici su pribavljali satelitske prijemnike kako bi primali podatke od vladinih agencija, uključujući Nacionalnu oceanografsku i atmosfersku službu, te Agenciju za istraživanje svemira, NASA-u. No, do devedesetih godina, kako kaže Moore, Internet je te podatke učinio pristupačnijima; danas, oni su dostupni svima. Četrnaestogodišnja Monique, učenica iz okruga Orange, u Kaliforniji, radila je već na raznim projektima.

"Migracije ptica i kako ih sateliti prate … Dvije godine prije toga, zbog uragana Charlie, bavili smo se uraganima i njihovim posljedicama, te gledali kako se u tome mogu koristiti sateliti. Ove godine, mislim da ćemo govoriti o atmosferi, o oceanima i njihovim temperaturama."

Umirovljeni učitelj iz Kalifornije Duane Laursen za svoje satove nastave iz znanstvenih predmeta koristio je mnoge raznovrsne podatke američkih i ruskih satelita.

"Mnogo se toga može tumačiti u biologiji prateći fotosintezu. U nastavi znanosti o Zemlji, gledamo potresne raspukline. Ustvari, nema granica kada se maštovito koriste podaci sa satelita."

Globalno zatopljavanje potaklo je ogromno zanimanje za uragane i podatke o temperaturama zraka i oceana, kaže Bob Wanton iz Nacionalne meteorološke službe. Mnogi učenici, kako kaže, kombiniraju satelitske podatke s vlastitim promatranjima i mjerenjima. Na taj način, kod učenika se vrlo rano pobudi zanimanje za znanost.

"Angažiramo učenike odlascima na terenska osmatranja, redovitim bilježenjem vremenskih podataka. Potom koriste kompjutersko modeliranje, pa se i sami iskušaju u izradi vremenske prognoze. To ih privuče ka znanosti, zaposli mozak."

Satelitski nastavni projekti mogu ići i dalje od proučavanja Zemlje. Jedna skupina učenika proučava slike i druge prikaze Marsa; druga je zaokupljena prikazima Saturnovih prstena i mjeseca koje šalje na Zemlju NASA-ina letjelica Cassini; treća je svoju pozornost okrenula turbulencijama na površini Sunca, praćenim na slikama koje u učionicu stižu putem satelita.

XS
SM
MD
LG