Linkovi

Potraga za srećom i uspjehom


U novom holivudskom filmu, prici o uspjehu, Will Smith igra beskucnika koji se trudi podici i odgojiti vlastito dijete i zapoceti svoju karijeru. Uspijeva – ne samo kao roditelj nego i u osnivanju multimilijunskog burzovnog posrednistva. I to nije nikakva bajka. Film se temelji na istinitoj prici o covjeku koji nije htio odustati....Chric Grander je odrastao siromasan i bez oca. Prijavio se u ratnu mornaricu, nadajuci se boljem zivotu, i pocetkom 80-ih, nasao se, za suprugom i sinom, u San Franciscu.

"Bila je to za mene najvaznije u svijetu jer bio sam jendo od one djece koja nisu imala oca. Jos kao mali, odlucio sam - kad odrastem, postanem covjek i imam svoju djecu, ona ce znati tko je njihov otac. Garnder je dobio posao burzovnog mesetara. Ali stavri nisu isle onako kako se on nadao."

Sve sto je moglo poci lose, poslo je, prije ili kansije. Deset mjeseci radio sam na Wall Streetu dok mi jedan covjek konacno nije pruzio mogucnost. Ostavio sam stari posao i kad sam u zakazani dan dosao saznao sam da je tip, koji mi je obecao posao na Wall Streetu, prethodnog petka dobio otkaz. Nema posla, nema zarade, imam dijete i zenu koja me gleda i pita “sto sada?’ Ubrzo, brak je propao, a Gardner se nasao na ulici, kao beskucnik.

"Moja je bivsa uzela dijete. Uselio sam u jedan pansion. Za nekoliko mjeseci vratila je dijete. I tako smo moj sin i ja postali beskucnici jer tamo gdje sam zivio nisu dozvoljavali djecu. Ali za mene, imati opet mog sina, bila je prilika, najvanzija stvar za mene."

Otac se prisjeca svog dugog puta od ulica San Francisca na sam vrh financijskog svijeta u svojoj knjizi The Pursuit of Happyness, Potraga za srecom. Rijec “happyness” namjerno je krivo napisana, sa slovom “y” umjetso slovom “i” jer tako ju je Grander vidio napisanu na zidu djecjeg centra gdje je sina vodio za najgorih dana.

"Knjiga je prica o mom zivotu, zapravo prica o nama – kad kazem “nama,” mislim na sve nas koji su imali dobrog razloga odustati od borbe i predati se alkoholu, nasilju, nepismenosti, strahu, nemoci – ali odlucili smo poci drugacijim putem da ne bismo postali ono sto smo vidjeli oko nas."

Biti sam roditelj nije bilo lako, ali to je ono sto ga je i motiviralo....da ne odustane, da ne digne ruke...

"Nakon jedne godine zivota na ulici, konacno smo nasli mjesto za zivot –bez struje, jer to nismo mogli platiti. Kupao sam sina kraj sviejtla svijece – bilo je to u trenutku kad nisam bio siguran da necu od svega odustati, da se necu slomiti ili rasplakati. Kad mi je bilo najgore, moj sin je stao na noge, u lavoru, i rekao – Tata, znas sto? Ti si najbolji tata."

Bez iskustva, bez veza, bez zavrsene skole, Gardner je konacno nasao posao prirpavnika u jendoj burzovnoj tvrtki. Kad je prosao ispit za brokera, znao je da ce uspjeti. Danas ima vlastitu burozvnu tvrtku u Chicagu.

Dvadesetcetverogodisnji Chris ponosan je zbog onoga sto je njegov otac postignuo i sretan sto drugi sad imaju priliku cuti njegovu priču.

"Zelim da ljudi vide da postoje ocevi koji su iznad prosjecnih, moj tata je svakako jedna od njih."

Sretan je i uzbudjen i zbog filma koji cemo uskoro vidjeti u kojemu Will Smith i njegov vlastiti sin igraju Gardnerove. Chris Gardner se nada da ce, bilo kroz knjigu ili preko filma, njegova prica o uspjehu inspirirati druge ljude...

"Nadjite nesto sto volite, nesto vas vas privlaci i uzbudjuje...onda ne mozete docekati da jutro dodje. Ako nesto radite samo zato sto ste u tome dobri ili zato sto veliku placu za to dobijate, onda niste nista drugo nego rob. Morate biti sretni s onim sto radite."

Gardner kaze da ga je njegov dugi zivotni put do Wall Streeta naucio da s enista ne dogadja bez razloga. Cak nas i velike poteskoce i izazovi, kaze on, prirpemaju za nesto vece, neki uspjeh. Najvanzija lekcija, dodaje, mozda je – kad nam je u zivotu najteze, jedina osoba koja nam moze pomoci, to smo mi sami.

XS
SM
MD
LG