Linkovi

UN poziva na brzo razmještanje međunarodnih snaga u Libanonu


Zamjenik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Mark Malloch Brown pozvao je vlade svijeta da žurno izdvoje postrojbe za nove mirovne snage na jugu Libanona jer bi – kako je rekao – svako odgađanje moglo ugroziti primirje između Izraela i Hezbollaha. Prema diplomatskim izvorima Bangladeš, Indonezija, Malezija i Nepal ponudili su po najmanje jedan bataljun vojnika, a Danska, pak, dva rata broda. Britanija je obećala pomorsku i zračnu podršku.

Dužnosnici se nadaju da će Francuska ponuditi veći kontigent no francuski predsjednik Jacques Chirac je rekao da će njegova vlada trenutno uputiti u područje svega 200 vojnika kako bi ojačali postojeću misiju Ujedinjenih naroda. Nije jasno hoće li Francuska izdvojiti dodatne snage za Libanon.

Američki diplomatski izvori u Ujedinjenim narodima navode da Sjedinjene Države ne namjeravaju uputiti svoje vojnike u regiju, ali su voljne osigurati logističku i plansku podršku. U međuvremenu, libanonski vojnici se razmještaju na jugu zemlje, u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda kojom je okončan sukob između Izraela i Hezbollaha.

XS
SM
MD
LG