Linkovi

Kiosci za prijavljivanje kriminalaca


Vjerojatno ste u svom gradu vidjeli razne kioske, za cvijeće, novine ili pak informacije o voznom redu autobusa. No, u 150 gradova diljem Sjedinjenih Država, pojavili su se nešto drugačiji i vrlo neobični kiosci. To je nešto slično vladinoj agenciji, ali u malome. Radi se o ispostavama vladinog Odjela za nadzor nad osobama koje su počinile kriminalna djela. Odjel koji djeluje pri ministartvu pravosudja nadzire osuđene kriminalce koji, umjesto zatvorske kazne, žive na slobodi pod kontrolom sudskog sustava. Takvi se ljudi moraju redovito prijavljivati kod službenih osoba kako bi se provjerilo da su zaposleni, da nisu ponovno uhićeni, i što je najvažnije, da nisu napustili grad.

Ali, budući da je takvih kriminalaca četiri milijuna u Sjedinjenim Državama, mnogi uredi ne mogu pratiti sve njih. Tako je nastao službeni kiosk gdje se oni mogu prijavljivati, a prvi je otvoren u New Yorku prije deset godina. Oni koji se smatraju manje rizičnim kriminalcima mogu koristiti takav jedan kiosk, gdje se mogu prijaviti preko kompjutora, i na ekranu ukucati sve potrebne informacije, te time rasteretiti rad sluzbenika koji tako mogu više vremena posvetiti praćenju kriminalaca za koje se smatra da su spadaju u kategoriju težih i opasnijih slučajeva.

Procedura je sljedeća. Prvi se kompjutorski očitava dlan osobe da se potvrdi da je to zaista ta osoba. Potom, obično za manje od dvije minute na ekranu se pojavi niz pitanja, na engleskom i španjolskom jeziku, a koristi se i dosta simbola, pošto je dosta korisnika polu pismeno. Ako se netko ne prijavi onda kad bi trebao, ili pošalje nekog drugog da to napravi za njega, kompjutor to zabilježi i odma alarmira službenika, koji tada kreće u potragu za tom osuđenom osobom.

Ovi kiosci se ne nalaze na javnim mjestima, kao telefonske govornice, te slučajni prolaznici ne mogu upirati prstom u kriminalce. Oni se nalaze unutar službenih prostorija ureda za nadgledanje kriminalca, ili pak u policijskim postajama. Za razliku od službenika, koji često rade više nego bi trebali, ovi strojevi nikada nisu bolesni niti na godišnjim odmorima. I, u nekoliko gradova, postoji još jedna prednost ove metode. Kriminalci su toliko sretni što su izbjegli zatvorsku kaznu, da su voljni platiti pet ili deset dolara svaki puta da bi koristili ovaj stroj

XS
SM
MD
LG