Linkovi

Nasilje u Iraku na najvišoj razini od američke invazije, u ožujku 2003.


Nasilje u Iraku na najvišoj je razini od američke invazije na tu zemlju, 2003. godine, usprkos ubojstva čelnika al-Qaide u Iraku, Abu Musaba al-Zarkawija, pokazuju podaci američkih vojnih vlasti u Bagdadu. Vojni zapovjednici pružili su te podatke listu "New York Times", koji piše da je broj bombi postavljenih uz ceste u Iraku u srpnju bio najveći od početka rata.

Od siječnja ove godine, kako piše njujorški list, dnevni broj napada na američke i iračke snage sigurnosti udvostručio se. U srpnju je eksplodiralo gotovo dvije tisuće bombi, od kojih je većina bila usmjerena na vojne postrojbe koje predvode Sjedinjene Države. I dok je broj Amerikanaca ubijenih u akciji blago opao iz mjeseca u mjesec, "New York Times" piše da su sada bombaški napadi najpogibeljniji za američke vojnike.

Jedan visoki dužnosnik ministarstva obrane izjavio je Timesu da je pobuna u Iraku trenutno bolje osposobljena i ima veću podršku javnosti nego ikada ranije. Nedavno su američki vojni zapovjednici u Iraku premjestili tisuće vojnika iz udaljenijih pokrajina u Bagdad kako bi se suprotstavili pojačanom nasilju u glavnom iračkom gradu. Američki dužnosnici niječu da je Irak zapao u građanski rat. Ali, ovaj mjesec, general John Abizaid, najviši američki vojni zapovjednik na Srednjem Istoku, izjavio je pred jednim kongresnim odborom da bi Irak mogao skliznuti u građanski rat.

XS
SM
MD
LG