Linkovi

NYT: Rekordan broj bombaških napada na koalicijske snage u Iraku


Broj bombaških napada s eksplozivnim napravama postavljenim uz cestu povećao se u srpnju na najveću razinu od početka rata u Iraku što je samo još jedan dokaz da anti-američka pobuna nastavlja jačati unatoč ubojstvu terorističkog čelnika Abu Musaba al-Zarqawija, piše New York Times. Zajedno s međuvjerskim nasiljem broj dnevnih napada na američke i iračke snage sigurnosti udvostručio se od siječnja. Najsmrtonosniji napadi – oni bombama postavljenima uz cestu – glavni su razlog tog povećanja. U srpnju je eksplodiralo ili pronađeno 2,625 eksplozivnih naprava. 1,666 ih je eksplodiralo, a 959 ih je otkriveno. Usporedbe radi, u siječnju su eksplodirale ili otkrivene 1,454 eksplozivne naprave.

«Pobuna se pogoršala po svim kriterijima, a broj pobunjeničkih napada nalazi se na nezabilježenoj razini», izjavio je jedan neimenovani dužnosnik Ministarstva obrane. Slične procjene iznose se i u povjerljivom izvješću Vojne obavještajne agencije datiranom 3. kolovoza. Povećan broj napada znači i dodatne žrtve. Premda je broj poginulih američkih vojnika u padu – 38 u srpnju naspram 42 u siječnju – broj ranjenih je naglo porastao te iznosi 517 u odnosu na 287 iz siječnja ove godine, navodi New York Times.

Washington Post javlja da odvjetnici preminulog predsjednika uprave propale tvrtke Enron, Kennetha Laya, traže od suca da promjeni presudu o njegovoj krivnji navodeći kao razlog podatak da je Lay umro prije nego je mogao uložiti žalbu na presudu o krivnji. Takav zahtjev komplicira vladine napore da zaplijenje Layovu preostalu imovinu. Lay je proglašen krivim u svibnju i prijetila mu je kazna doživotnog zatvora za njegovu ulogu u propasti bivšeg energetskog diva, kompanije Enron. Međutim, on je umro 5. srpnja u 64-godini života i slučaj se, očito, zakomplicirao.

XS
SM
MD
LG