Linkovi

SAD: Inflacija oslabila u srpnju


Posljednji ekonomski pokazatelji u Sjedinjenim Državama pokazuju da je inflacija oslabila u srpnju. Potrošački indeks u blagom je porastu, dok je inflacija u veleprodajnom sektoru rasla još i slabijom stopom. Ministarstvo rada Sjedinjenih Država priopćilo je da je inflacija u veleprodaji u laganom porastu, od tek 0,1 posto prošli mjesec, što je znatno manje od jedne polovice postotka u lipnju. Ako izuzmemo cijene hrane i energenta, cijene robe na veliko su pale za 0,3 posto.

Ovo je najveći pad u jednom mjesecu od listopada prošle godine. Potrošacki indeks, kada izuzmemo hranu i gorivo, takodjer je u blagom porastu, 0,2 posto. Ovo je pad u odnosu na 0,3 posto koliko je iznosio u lipnju. No, vijesti nisu u potpunosti dobre.

Ekonomisti kažu da nema sumnje da ekonomija usporava, i to je razlog prošlotjednoj odluci Središnje banke da ne povisi kamatne stope. Tržište nekretninama takodjer usporava, prodaje kuća pale su 7 i pol posto tijekom proljeća. Ministarstvo trgovine izvješćuje da je gradnja novih kuća takodjer pala prošlog mjeseca, na najniži nivo u skoro dvije godine. Vlada dodaje da je produktivnost tvornica, rudnika i komunalnih službi takodjer sporije rasla nego u lipnju.

Cijene energenata nastavljaju rasti. Usprkos tome što korporacije i dalje prikazuju profite, jedan od divova američkog korporacijskog svijeta, tvrtka Wal-Mart, prikazala je svoj prvi tromjesečni gubitak u 10 godina.

XS
SM
MD
LG